Barnløse-betaling vil gå ud over forskning

Læger og forskere på Region Sjællands eneste offentlige klinik, der behandler barnløse, frygter, at de får ringere muligheder for at forske fremover.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lederen af Fertilitetsklinikken på Holbæk Sygehus, Ann Lis Mikkelsen, tror, det bliver meget sværere at få patienterne med i forskningsprojekter, når de selv skal til at betale for behandlingen:

- Det er klart, at når folk selv skal stå med pengene i hånden, så kan det blive sværere at få dem til at medvirke frivilligt i forskningen. De skal betale, men de skal hjælpe os gratis, siger kliniklederen til DR Sjælland.

Landsformanden for de ufrivilligt barnløse, Tina Ovesen fra Næstved, er også dybt betænkelig. Hun har selv fået to dejlige drenge på 8 og 3 år - og nu kæmper hun for at andre kan bevare de samme rettigheder:

- Regningen for et barn kan løbe op i 45.000 kroner. Og hvis det nu ikke lykkes og man beslutter sig for at adoptere, så har man allerede brugt en stor del af sparepengene, siger hun.

Landsformanden finder brugerbetalingen dybt urimelig fordi WHO har defineret barnløshed som en sygdom:

- Det føles helt urimeligt, at man lige piller en patientgruppe ud og bryder med princippet om gratis og lige adgang til sundhedsvæsenet, siger Tina Ovesen.
 
Det er regeringen og Dansk Folkeparti, der står bag loven om brugerbetaling for barnløse. Et tilsvarende forslag i Norge blev trukket tilbage - bl.a. af frygt for et stort fald i fødselstallet. Det skriver DR Sjælland.    


Nyhedsoverblik