Bakterie-fund sender 318 kilo frugt retur

Foto: TV ØST

Den livsfarlige Listeria-bakterie er fundet i et parti snittede æbler og pærer. 3180 poser tilbagekaldes.

Den livsfarlige Listeria-bakterie er fundet i så store mængder, at et parti på 318 kilo frisksnittede æbler og pærer nu bliver tilbagekaldt. Det drejer sig om "Pure bites æbler" og "Pure bites pærer" i 100 grams poser fra Danfrugt med holdbarhed til 7. oktober.

Produkterne er solgt i Bilka, Netto, døgnnetto, Q8 samt cateringfirmaerne BC Roskilde, AB Slagelse, Hørkram, Hjære Frugt og Catering Engros. Smid frugten ud, lyder opfordringen fra Danfrugt til køberne.

Det er sjældent at der findes Listeria i så store mængder fødevarer i Danmark, at varerne bliver tilbagekaldt, oplyser Fødevarestyrelsen. Men der er tale om en farlig bakterie, der kan føre til influenzasymptomer og i værste fald livstruende hjernehindebetændelse.

Bakterien er især farlig for syge mennesker, ældre og gravide, og 25 procent af de smittede dør af Listeria. I 2010 blev cirka 60 danskere smittet.

Det er Danfrugt selv, der har konstateret for højt indhold af Listeria i æblerne og pærerne i forbindelse med firmaets rutinemæssige egenkontrol. Og det ærgrer naturligvis firmaets direktør Anders Piper.

- Vi er rigtig kede af fundet. Vi har ikke lavet nogle fejl eller overset noget, men vi kigger på, om vi kan forbedre noget og er i kontakt med fødevaremyndighederne, siger han.

Frugterne er importerede Royal Gala æbler fra Tyskland og Conference fra Holland, og Danfrugt mistænker oprindelseslandene for at være smittekilden.

Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer, og kan derfor forekomme i en lang række almindelige fødevarer, oplyser Fødevarestyrelsen.

Det er især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App