Bagmænd importerede indbrudstyve til Sjælland

To mænd stod bag en organiseret bølge af indbrud på Sjælland og Lolland-Falster. Nu starter retssagen mod bagmændene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 I en sjælden retssag anklages to mænd for at have assisteret en stribe tilrejsende rumænske tyveknægte, der skal have begået tilsammen flere end 100 indbrud rundt om på Sjælland og Lolland-Falster.

Sagen er blevet opklaret af en specialgruppe i politiet under kodeordet "Operation Goldfinger."

Undervejs er der blevet afsløret guld og sølvtøj flere steder. Blandt andet lå der op mod 200 kilo på adresser i Berlin. Politiets specialgruppe Task Force Indbrud mener, at nogle af tingene i den tyske hovedstad stammer fra indbrud i Danmark.

Retssag i Lyngby

I den kommende uge indledes den omfattende retssag ved Retten i Lyngby. 20 dage er der afsat til at belyse anklagerne mod to mænd.

Den ene er serbisk statsborger, og den anden har rumænsk baggrund. Begge nægter sig skyldige.

I alt cirka 15 tyveknægte påstås de to mænd at have hjulpet i Danmark. For eksempel ved at finde steder at bo. I nogle tilfælde blev de tilrejsende kriminelle også forsynet med biler, hævdes det.

Mere end 100 indbrud

Anklageskriftet er endnu ikke frigivet, men anklager Jette Malberg oplyser, at sagen drejer sig om over 100 kendte indbrud og yderligere et antal indbrud med ukendt adresse.

- Bevisførelsen vil især bestå af aflytninger, observationer og fundne tyvekoster, siger Jette Malberg.

Flere domme allerede

I samme sagskompleks er der allerede afsagt flere domme. For eksempel blev to rumænske mænd i november hver straffet med fængsel i tre år af Retten i Roskilde.

De blev fundet skyldige i henholdsvis 29 og 31 indbrud begået under en kriminel turné rundt om på Sjælland og på Lolland-Falster.

Et typisk træk ved indbruddene er, at gerningsmændene har koncentreret sig om guld, sølv og kontanter, som nemt kan være i en rygsæk.

- De kommer typisk rejsende i grupper på tre til fem personer, der får stillet bil til rådighed, får et sted at bo og får udpeget områder, hvor det er attraktivt at begå indbrud, har Karl Erik Agerbo fra Task Force Indbrud tidligere fortalt.

/ritzau/


Nyhedsoverblik