Atomaffald skal måske til udlandet

Foto: TV ØST

Eksport af dansk atomaffald er fortsat en mulighed fremfor dansk deponering på eksempelvis Lolland efter møde i Sundhedsministeriet.

Der er fortsat ingen afklaring, hvor op imod 10.000 kubikmeter lav- og mellemradioaktivt affald fra Risø skal placeres henne.


Men processen med at finde frem til det bedst egnede sted til affaldet fortsætter efter drøftelser i Sundhedsministeriet onsdag.


Her har alle Folketingets partier været til møde om det ømtålelige affald, som ingen af fem potentielle kommunale modtagere rundt i landet vil røre med en ildtang.


Affald kan eksporteres


Et springende punkt er fortsat, om affaldet skal eksporteres.


En løsning, som især borgerlige partier hælder til, og som nu undersøges nærmere, selvom Folketinget tidligere har bakket op om placering af atomaffaldet under jorden i en af fem udpegede kommuner, hvoraf Lolland er den ene.


- Vi har haft en god drøftelse, og der synes at være bred politisk enighed om, at vi skal fortsætte processen, samtidig med at vi vil afsøge mulighederne for at få affaldet fra Risø til udlandet, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en skriftlig kommentar.


Lolland fortsat i spil


Som et resultat af onsdagens møde fortsætter arbejdet med de allerede igangsatte studier og prøveboringer, som skal filtrere de udpegede seks lokaliteter i de fem kommuner ned til et par stykker, som er bedst egnede som depot.


Men sideløbende undersøges det så, om den samlede mængde atomaffald kan deponeres i udlandet.


- Det er vigtigt, at enhver sten bliver vendt. Vi så helst affaldet eksporteret til lande med større erfaring på området, end vi har herhjemme. Så derfor ønsker vi den mulighed afsøgt, siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K).


Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, er også åben over at få mulighederne for eksport undersøgt yderligere.


  - Jeg tror bare ikke meget på det. Ingen andre lande har kunnet eksportere lavradioaktivt affald. Vores holdning er, at Danmark skal løse det selv, og det tror jeg også, det ender med, siger Per Clausen.


/Ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App