Alle vil af med Hennings enevælde i Næstved

For magtfuldt og fuldstændigt uden dynamik. Sådan lyder kritikken af Næstved byråd, hvor liste A sidder på hele 17 mandater ud af 31. Ingen ser ud til at kunne rokke ved Henning Jensen som borgmester, men alle andre partier vil - store som små - af med flertallet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 Analyse:

Ingen af de 14 andre byrødder er ubetinget vilde med det: Det 17 mand store socialdemokratiske kor, der sidder og styrer Næstved kommune med suveræn magt. Et overlegent valg krydret med lidt heldig valgmatematik gav ved sidste stemmerunde borgmester Henning Jensen det absolutte flertal. Selv fik han mere end 10.000 stemmer. Et tal der matches af meget få. Den socialdemokratiske gruppe sidder trygt ved bordet med taktfaste rygklap fra både SFs og Dansk folkepartis to mandater.

Men selv støtterne er trætte af, at beslutningerne kan træffes af et enigt og enevældigt socialdemokrati. Og der tales om metaltræthed og manglende dynamik i alle kroge.

Ø + B + Blak kan true suveræniteten
Hver kæmper sin kamp for at komme Henning Jensens flertal til livs. Det mest utraditionelle træk er en forening af de Radikale, Enhedslisten og Blaklisten. Her har man indgået et forbund udelukkende med det formål at vriste mandater fra A. For Blaklistens enlige rorgænger, den altid højtråbende Freddy Blak, er der også tale om et forsøg på at generobre pladsen i byrådet: Blak har aldrig lagt skjult på skuffelsen over, at han røg ud ved sidste valg og måtte "nøjes" med en plads i regionen. Får Ø, B og Blak nok stemmer, kan de nappe de tre mandater, som i givet fald tager i hvert fald suveræniteten fra Socialdemokraterne.

Også de borgerlige, der må lide den tort, at de aldrig har prøvet at besætte borgmesterposten i det stærkt socialdemokratiske Næstved, opruster. De konservative er længe blevet beskrevet som stillestående i byrådssammenhæng, så her skal en ny spids, 46-årige Anette Brix, forsøge at tage kampen op. Det er stærkt tvivlsomt, om hun sammen med Venstres Hans R. Hansen, kan gøre noget ved Henning Jensens faste ståsted som borgmester. Men et godt valg og klog valgforbunds-taktik kan sikre de borgerlige nok mandater til at rykke ved balancen i rådet. Ironisk nok kan det også blive As faste kammerat SF, der rokker As suveræne båd. Villy-effekten spås at sikre et SF et rigtigt godt kommunalt valg og måske 3-4 mandater i Næstved byråd mod i dag bare et enkelt.

Svært spil om Jensens kronprins
Uanset hvordan valget falder ud, er meget få i tvivl om, at Henning Jensen kan fortsætte på den borgmesterpost, han satte sig på for første gang i 1988. Jensen er populær hos mange trofaste vælgere, og selvom økonomien ikke er, hvad den har været i det driftige Næstved, så har han indtil videre undgået det morads af underskud og statslig indblanding, som andre kommuner er endt i efter sammenlægningen. Kassebeholdningen i kommunen er faretruende lav, men det er næppe nok til at sætte borgmesteren fra posten.

Det store spørgsmål er, hvor længe Henning Jensen kan og vil blive ved. Mange gisninger går på, at dette bliver den 63-årige politikers sidste runde i manegen, flere mener sågar, at han vil eller bør træde tilbage allerede halvvejs i valgperioden i 2011. Det fremmaner et endnu større spørgsmål: Hvem kan løfte arven efter 22 år med en meget populær mand? Den nuværende kronprins, socialudvalgets Carsten Rasmussen, får mange øjenbryn til at løfte sig. Flere mener, at en udvalgsformanden gør klogest i at blive ved sin læst. Andre tænker tanker om Henning Jensens egen søn, folketingspolitikeren Magnus Heunicke, der bor i byen.


Nyhedsoverblik