Absalon befrier 12 gidsler fra 16 pirater

Foto: TV ØST

Krigsskibet, der er udsendt fra Korsør, har tilbageholdt 16 formodede pirater ud for Afrikas Horn i forbindelse med befrielsen af 12 gidsler.

Krigsskibet Absalon har befriet 12 gidsler fra et piratskib ud for Afrikas Horn, oplyser Søværnets Operative Kommando (SOK).

16 formodede pirater er tilbageholdt efter aktionen, der fandt sted onsdag. Det skete uden brug af væbnet magt, og danske myndigheder er nu i gang med at undersøge, om der er mulighed for at retsforfølge de formodede pirater.

Gidslerne kommer fra Pakistan og Iran og har været tilbageholdt på piratmoderskibet i en måned. De undsatte gidsler har afgivet vidneforklaring på Absalon og er nu sejlet hjemover.

Der var ingen tilskadekomne i forbindelse med operationen.

Det er anden gang inden for kort tid, at Absalon befrier gidsler ud for Somalias kyst.

Seneste store aktion fandt sted 27. februar, hvor et moderskib blev standset. Dengang blev 17 formodede gidsler tilbageholdt, og 18 gidsler befriet.

To af gidslerne omkom dog i forbindelse med aktionen, og Forsvarets Auditørkorps er i øjeblikket i gang med at undersøge hændelsen.

Efterfølgende blev de 17 formodede pirater sat i land, fordi man ikke har kunnet finde noget land, der vil indlede en retssag mod dem. Tidligere har både Kenya og Seychellerne retsforfulgt pirater.

I alt har danske krigsskibe taget mere end 280 pirater til fange i farvandene ud for Somalias kyster. Kun 37 er udleveret til retsforfølgelse, mens resten er blevet sat i land.

Det internationale samfunds samlede udgifter til bekæmpelse af piratproblemer med udgangspunkt i Somalia er omkring 40 milliarder kroner, hvoraf langt det meste bliver betalt af erhvervslivet.

To danske søfolk sidder i øjeblikket som gidsler hos somaliske pirater. Her har de siddet i over et år.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App