Årets høst giver landmænd smil på læben

En kombination af en nem høst, højt udbytte og gode kornpriser gør 2012 til et rigtig godt høstår.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Overalt i landet har landmændene de seneste dage arbejdet på højtryk for at få så meget som muligt af årets høst i hus, inden regnen igen gør markerne våde. Og det ser ud til at blive et godt år for de danske planteavlere.

- I år er der rigtig mange ting, der flasker sig. Det er uhørt, at vi har den kombination af en forholdsvis nem høst, nogle rigtig fornuftige udbytter og samtidig nogle priser, der ligger på et rigtig godt niveau, siger Henrik Fredgaard Larsen, der er planteavlskonsulent hos Agrovi.

10 pct. højere
Han gætter på, at udbyttet i år kommer til at ligge cirka 10 procent højere end på et normalår. Især raps og rug har klaret sig rigtig godt.

Hos Agrovi anslår man, at 80-90 procent af høsten allerede nu er i hus, men blot en uge mere med sol vil give landmændene mulighed for så godt som at tømme markerne.

Regn - en gevinst
Især den våde forsommer har været en gevinst for landmændene. Den bærer nemlig en stor del af æren for, at udbyttet af vinterhvede i år ligger på et normalt niveau, selv om den hårde vinter havde varslet udbytter langt under normalen.

- Så der er smil på læben rundt omkring, men det var også tiltrængt. Vi har haft nogle hårde år de sidste to-tre år, som har gjort rigtig ondt. Så måske er det også lidt et lettelsens smil, siger Henrik Fredgaard Larsen.

Smiler på trods
En dårlig høst i især USA og Rusland har været med til at presse kornpriserne i vejret, og hos Jysk Landbrugsrådgivning vurderer man, at priserne i år ligger 20-30 procent højere end de seneste år.

Herhjemme er det blandt andet husdyrproducenterne, der kommer til at mærke konsekvensen, men hos Danske Svineproducenter er smilet alligevel til at få øje på.

Det hænger sammen med, at svineproducenterne i Danmark i højere grad er selvforsynende med korn end de udenlandske konkurrenter.


Nyhedsoverblik