Partiliste med regionalt islæt

Af alle partier i Sjællands Storkreds er det hos Enhedslisten, man finder mindst spænding. Her er det ikke de personlige stemmetal der afgør valget

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Denne gang kommer der dog med al sandsynlighed en kandidat ind, som rent faktisk er regional.

I alle partier kigger kandidaterne med stor spænding på deres personlige stemmetal, fordi de afgør om kandidaterne er inde eller ude. Alle partier bortset fra Enhedslisten. Her holder man fast i begrebet partiliste. Det betyder simpelthen, at den rækkefølge, partiet har bestemt, også er den rækkefølge de bliver valgt ind. Uanset mængden af personlige stemmer.

Derfor er det kun afgørende, hvor mange mandater Enhedslisten får. Ved sidste valg betød fremgangen to mandater - Christian Juhl og Nikolaj Villumsen - og ingen af dem havde regional tilknytning. Det ændrer sig denne gang, da spidskandidaten Juhl har fået selskab af to med lidt større rødder på Sjælland.

Eva Flyvholm, der får partiets eventuelt andet mandat, har rødder i det vestsjællandske og gik på Kalundborg Gymnasium, mens nummer tre, Jonathan Simmel, er elektriker i Ringsted.

Enhedslistens folketingsmedlemmer har dog traditionelt aldrig dyrket de enkeltes lokale interesser, så selv med mere regional forankring skal man ikke regne med en stormflod af sjællandsk interesse fra den yderste venstrefløj.

Christian Juhl: Med en dåbsattest, der siger årgang 1953, så er fagforeningsmanden fra Silkeborg ikke en af de unge venstrefløjs-løver. Men han har været en klar profil for Enhedslisten - specielt hans tordnen mod dagpenge-reformen har været tydelig. Og selvom det måske ikke har været direkte sjællandske interesser, så passer hans profil perfekt på det, som vælgerne har stemt på Enhedslisten for. I 2014 kom han til at tale for en dialog med islamisterne i ISIS, og det faldt ikke i god jord hos et parti, der har engageret sig i konflikten på kurdernes side. Men på arbejdsmarkedsområdet er han på hjemmebane og en klar stemme for Enhedslisten-classic.

Eva Flyvholm: Den unge partimedarbejder afløser Nikolaj Villumsen som nummer to på listen i Sjællands Storkreds, men politisk er der ikke stor forskel. Flyvholm er lige nu ansat i sekretariatet som udenrigspolitisk medarbejder, og har ligesom Villumsen arbejdet med Kurdistan og forsvarspolitikken. Modsat østjyden Nikolaj Villumsen, der nu stiller op i netop Østjylland, så er Eva Flyvholm fra regionen og gik på Kalundborg Gymnasium. Kommer i Folketinget, hvis Enhedslisten får omkring de 12 mandater, så hun er sikker.

Jonathan Simmel: 27-årige Simmel fik ørene i maskinen, da han i 2013 sagde, at væbnet revolution kunne accepteres, hvis der var folkelig opbakning. Det kostede en plads på listen, men ved årsmødet i 2014 kom han tilbage, og elektrikeren fra Ringsted ligger nu lige på vippen. Får Enhedslisten omkring de 18 mandater, som meningsmålingerne tidligere har vist, så er han inde, men partiet har taget et dyk i målingerne, så det er ikke sikkert.

Det bedste bud:

Enhedslisten er nemme at spå om – Christian Juhl er selvfølgelig inde og det samme er Flyvholm, da det er flere år siden partiet har været nede på en opbakning, der ville koste det andet mandat i Sjællands Storkreds. Simmel kan få det sværere, da SF har fået ny luft og fremgang. Samtidig har Uffe Elbæks Alternativet fået fremgang og samlet gør de to partier indhug på Enhedslistens stemmetal, så Simmel kommer ikke ind.

 

Fakta: Valgforsker professor Søren Riisbjerg Thomsen laver jævnligt geografiske prognoser (publiceret på Altinget.dk). Prognoserne er baseret på en lang række meningsmålinger lagt sammen og giver dermed et mere sikkert billede. Prognoserne giver udelukkende et bud på mængden af mandater til partierne - navne og kandidaternes muligheder er redaktionens bud, baseret på tidligere stemmetal, kredsenes størrelse, samtaler med kilder samt viden om kandidaternes markeringer.

 


Nyhedsoverblik