80% af høsten er i hus her i landsdelen

Landmændenes smil er brede i disse dage. Høsten er i hus for de fleste, og det gode vejr har betydet, at fortjenesten er højere end de foregående par år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Landmændene har haft mange sammenhængende høstdage, kornet er tørt, og maskinerne har snildt kunne køre på markerne i år.

Som i gamle dage
Det betyder, at 80% af kornet her i landsdelen - ifølge Landboforeningen Gefion - er i hus nu.

- Det har været en let høst i år på grund af det gode vejr. Flere har fortalt, at det har været som i gamle dage, hvor der var tid til lige at spise sin madpakke ude på marken, inden man høstede videre, fortæller Ole Schou, som er planteavlskonsulent hos Gefion.

Regnvejr har været dyrt
De sidste par år har 10-20% af fortjenesten ved høsten gået til omkostninger, fordi regnvejr har gjort kornet vådt og tungt og afbrudt høstdagene. Desuden har det heller ikke været nemt at få kørt halmen til halmvarmeværkerne.

- Sidste år var det så vådt, at halmballerne ikke ville tørre ordentligt på markerne efter høsten. Så der var landmændene nødt til at vende halmballerne op til tre gange med en maskine før det var tørt nok, og det koster penge hver gang, fortæller Ole Schou.

I år er det hele gået meget nemmere.

- Høsten er jo årets eksamen. Her får landmændene afgjort om afgrøderne er gode. Og det må man sige, de er i år, siger Ole Schou.

Får travlt igen
Selvom landmændene har haft kronede høstdage og endda har haft tid til at nyde madpakken ude på kornmarken, så betyder det ikke, at de nu kan tage en slapper. Inden d. 25. august skal vinterraspen helst være sået og i september skal såningen af hvede være på plads.


Nyhedsoverblik