15 år siden tragisk Møn-skred

Fra tid til anden skrider dele af Møns klint i havet. Én gang har det kostet liv. Og selvom det i dag er femten år siden, så huskes det endnu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er i dag præcis femten år siden, at en fransk kvinde blev dræbt, da flere hundrede ton kridt styrtede ned over hende på stranden ved Møns klint. Billederne gik verden rundt, og dagen står stadig klart i erindringen hos flere. Deriblandt den skovfoged, der blev tilkaldt til ulykken den sommerdag for femten år siden:

- Jeg kan stadig huske, hvordan mennesker gravede med deres bare hænder i kridtet for at lede efter kvinden, fortæller Hans Christian Gravesen, som har været skovfoged på Møn gennem 21 år.

Også de gæster, der i dag besøgte klinten, kan huske hændelsen:

- Jeg så det i fjernsynet dengang og tænkte, at det var helt forfærdeligt, fortæller Hanne Tranberg, der i dag nød udsigten over klipperne.

Sommerskred er yderst sjældne, men sommeren 1994 var helt usædvanligt tør. Dermed var det vand, der normalt binder kridtet i klipperne, svundet bort. Normalt sker skred i perioden mellem januar og maj, og derfor betragtes det som sikkert at besøg klinten i sommerhalvåret.

Forskere arbejder på en metode, som med otte timers varsel kan aflytte sprækkernes dannelse og dermed forudsige skred. Det ville dog koste op mod ti millioner kroner at placere sensorer på hele Møns klint, og skovfogeden er skeptisk.

- Hvis vi skal have sådan et varslingssystem, skal vi kunne regne med dets varsler. Jeg vil afvente og se, hvad forskerne kommer frem til, lød det i dag fra Hans Christian Gravesen.

Turisterne er da heller ikke nervøse. De vender gladeligt tilbage år efter år.

- Her er jo skønt med det turkisblå vand og de hvide klinter, lyder det fra Hanne Tranberg.

 


Nyhedsoverblik