Yngre Læger: Truende pårørende bør kunne få besøgsforbud

Der skal trækkes en streg i sandet over for pårørende, der truer læger og sygeplejersker på sygehusene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det mener formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke.

Trusler og vold fra utilfredse pårørende og patienter har i de senere år været et stigende problem. Ikke bare i psykiatrien, men også i akutmodtagelser og på sygehus-afdelinger.

I en undersøgelse blandt Yngre Læger sidste år svarede langt over hver tiende adspurgte, at han eller hun havde været udsat for vold eller trusler i sit kliniske arbejde.

Det skriver DR Sjælland.

Hver tredje har oplavet vold eller trusler

Ud af 12.000 adspurgte medlemmer svarede knap 3000, og 1338 af dem gav udtryk for, at de havde oplevet vold eller trusler på jobbet.

Derfor bør sygehusledelserne i højere grad reagere, siger Camilla Rathcke til DR Sjælland:

- Nogle steder, hvor det er de pårørende, der måske truer eller forgriber sig, synes jeg klart, at hospitalerne skal sige fra og sige, at det er noget, vi ikke vil tillade og byde vores personale.

Den aggressive fremfærd fra pårørende kan nemlig ikke bare gå ud over de ansatte, men også patienterne, siger Yngre Lægers formand til DR Sjælland:

- Det handler også om medpatienters sikkerhed, når de bliver vidne til den slags situationer.

Voldlige skal kunne få besøgsforbud

Camilla Rathcke foreslår, at pårørende, der truer eller er voldelige, bør kunne få besøgsforbud - og så skal de have denne besked:

- Du kan ikke komme her og besøge din mor eller far, hvis du behandler personalet på den her måde.

Et besøgsforbud bør også i særligt grove tilfælde følges op af en politianmeldelse, tilføjer hun.

Vold og trusler på sygehusene kan i sidste ende få læger til at forlade faget. Derfor bør problemet tages langt mere alvorligt, mener Camilla Rathcke.

Sådan en episode, hvor en pårørende for eksempel truer med at opsøge lægen derhjemme, kan have store følger for den enkelte læge, siger Camilla Rathcke:

- Så kan man blive bekymret for at gå på vagt eller stå alene på stuen, uden at andre kolleger er til stede. Eller man kan have en knugende fornemmelse i maven, inden man skal på arbejde - eller man kan være fristet til at melde sig syg, når man skal have en de vagter, man ikke bryder sig om, siger hun til DR Sjælland.

Læger overvejer at stoppe

For nogle læger kan konsekvensen blive, at de helt overvejer at forlade faget, mener Camilla Rathcke:

- Hvis det får nogen til at overveje, hvordan de skal være læge eller sige, at de ikke vil arbejde på hospital eller ikke bruge deres lægefaglige uddannelse på det her, så mister vi nogle læger, vi skal bruge, lyder det fra Yngre Lægers formand.

Hun siger, at der er et mørketal af episoder, og at sygehuspersonalet bør indberette alle hændelser.

Læs mere her
      

 


Nyhedsoverblik