Whistleblowere fra Andelskassen i Slagelse: - Alting sejlede

Sigvald Jensen og Elsebeth Hansen gav informationer, der førte til, Finanstilsynet helt ekstraordinært fyrede direktøren i Andelskassen J.A.K. i 2015.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sigvald Jensen havde kun arbejdet for Andelskassen J.A.K. i Slagelse i få dage, da han fandt ud af, at noget var helt galt.

Han blev i sommeren 2014 ansat til at digitalisere andelskassens pantebreve, men under den proces lagde hans trænede bankøje mærke til, at der blandt andet manglede kreditvurderinger i sagsmapperne.

Men da han gik til direktøren Wolmer Møller med sin bekymring var svaret klart: Bland dig uden om.

quote Alting sejlede. Det var himmelråbende, der manglede dokumenter, blandt andet kreditindstillinge

Sigvald Jensen, tidl. ansat i Andelskassen J.A.K.

Heldigvis fandt Sigvald Jensen en allieret et andet sted på arbejdspladsen.

Bankassistenten Elsebeth Hansen havde i lang tid været frustreret over andelskassens måde at drive forretning på, en forretning, der ifølge hende flere gange bevægede sig lige på kanten af loven af blandt andet hvidvask.

111010_andelskassen_jak.jpg
Læs også
Hvidvaskningsregler rammer andelskasse i Slagelse
111010_andelskassen_jak.jpg
Læs også
Hvidvaskningsregler rammer andelskasse i Slagelse

Fodrede Finanstilsynet i hemmelighed

Sigvald Jensen og Elsebeth Hansen står i dag sammen frem i Finansforbundet blad, Magasinet Finans, og fortæller deres historie om, hvordan de i hemmelighed fodrede andelskassens revisorer og Finanstilsynet med fortrolige oplysninger og dokumenter, der i sidste ende førte til at tilsynet fyrede direktør Wolmer Møller i september sidste år.

- Alting sejlede. Det var himmelråbende, der manglede dokumenter, blandt andet kreditindstillinger. Der var engagementer, som ikke var revurderet i ti år, store kreditter, fortæller Sigvald Jensen til Magasinet Finans om sin tid hos Andelskassen.

Andelskassen J.A.K. i Slagelse
Læs også
J.A.K.-investorer nægtet adgang til andelskassens bøger
Andelskassen J.A.K. i Slagelse
Læs også
J.A.K.-investorer nægtet adgang til andelskassens bøger

Fælles front

De to medarbejdere besluttede sig for, at noget måtte gøres, og derfor gik de til Andelskassens revisorer, der indkaldte dem til et møde med det samme. 

quote Transaktionen er foregået helt på lovligt grundlag. Ved nærmere undersøgelse vil de øvrige påståede forhold vise sig at være lige så grundløse

Wolmer Møller, tidl. direktør i Andelskassen J.A.K.

Revisionsfirmaet var ikke i tvivl om, at sagen skulle undersøges nærmere, og derfor blev Finanstilsynet kontaktet. Men først bad revisorerne de to whistleblowere om at samle flere oplysninger.

Derfor blev det i maj 2015 Elsebeth Hansens opgave at sende oplysninger ud af systemet og videre til revisionsfirmaet. Det gjorde hun i sin arbejdstid, i Andelskassens åbne kontorlandskab.

Læs også
Andelskassens kunder: - Det er suk og sorg
Læs også
Andelskassens kunder: - Det er suk og sorg

Derefter rullede sagen, og i september 2015 blev Andelskassen meldt til politiet for hvidvask.

Derefter fyrede Finanstilsynet Wolmer Møller i et indgreb, der ikke er set før, og så måtte Andelskassen lade sig overtage af oprydningsselskabet Finansiel Stabilitet.

Nu venter det retslige efterspil, men Bagmandspolitiet efterforsker stadig sagen, der blev gjort mulig af de to medarbejdere, som fik nok.

Direktør: Grundløse påstande

Andelskassen J.A.K. havde 17 medarbejdere, og foruden hovedafdelingen i Slagelse var der mindre afdelinger i både Thisted, Branderup og Nykøbing Mors. Wolmer Møller stod i spidsen for Andelskassen i tre årtier.

I et brev til Magasinet Finans kalder han de to tidligere medarbejderes information for grundløse.

- Jeg er bekendt med, at en enkelt af de påståede ulovligheder, en medarbejders udførsel af US-dollar, er blevet undersøgt til bunds af Finansiel Stabilitet, uden at det har givet anledning til bemærkninger. Transaktionen er foregået helt på lovligt grundlag. Ved nærmere undersøgelse vil de øvrige påståede forhold vise sig at være lige så grundløse, skriver han.

Andelskassen_JAK.jpg
Læs også
Retsopgør på vej efter krak i andelskasse
Andelskassen_JAK.jpg
Læs også
Retsopgør på vej efter krak i andelskasse

 


Nyhedsoverblik