Vordingborg vil styrke borgernes sundhed gennem kultur

Sygemeldte kan se frem til flere kulturelle tilbud, når Vordingborg Kommune fra 2017 afsætter 1,2 millioner kroner til at styrke sundhed gennem kultur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er godt nyt for langtidssygemeldte i Vordingborg Kommune, der er tilknyttet kommunes jobcenter.

Fra januar 2017 får en række borgere med stress, lettere depression eller angst mulighed for at få kultur på recept.

Det står fast, efter at kommunen har fået bevilget 1,28 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til at udvikle og teste et nyt 10-ugers forløb, hvor kulturelle oplevelser bliver den bærende del af et nyt rehabiliteringstilbud.

Formændene for de tre involverede politiske udvalg, Kim Petersen, Eva Sommer-Madsen og John Pawlik, er særdeles glade for bevillingen:

- Det er et spændende udviklingsprojekt, vi nu bliver en del af. Erfaringer fra Sverige viser gode resultater af at kombinere sundhedsindsatser med kulturelle aktiviteter. Kultur kan være med til at styrke netværk, selvforståelse og livslyst og dermed også sundhed, hverdagsliv og job. Vores opgave bliver nu at udvikle lignende forløb, som passer til danske forhold og lokale muligheder, udtaler de i en fælles pressemeddelelse.

Tre ugentlige kulturaktiviteter 

Et forløb varer 10 uger med 3 aktiviteter ugentligt. Aktiviteterne og undervisningen varetages alene af kulturprofessionelle, da det er kulturaktiviteten og ikke sygdommen, der er i fokus. Forløbet skal i sidste ende give deltagerne overskud til bedre at kunne mestre hverdagen.

- Vi er superglade. Vi har villet det her i flere år. Og vi er faktisk den eneste kommune øst for Storebælt, der har fået en pengepulje til projektet, så vi føler os meget privilegeret, siger Rikke Bumbech Frederiksen, udviklingskonsulent i Vordingborg Kommune, til TV ØST.

Hun fortæller, at de ugentlige aktiviteter kommer til at bestå at to faste arrangementer. Korsang på musikskolen og billedkunst. Det er alle langtidssygemeldte, der er tilknyttet kommunes jobcenter, som kan få glæde at tilbuddet.  

Lokale kulturinstitutioner bliver vigtigste aktører

Projektet samarbejder på tværs af sundheds-, kultur og arbejdsmarkedsområdet. Samtidigt er der allerede indgået aftaler med en række lokale kulturinstitutioner om at deltage i projektet.

Indtil videre skal blandt andre Musikskolen, Billedskolen, Bibliotekerne, Stars, Cantabile 2, Museerne Sydøst Danmark, Musikforeningen Cæcilia m.fl. stå for konkrete aktiviteter i forløbet, og det er planen at skabe endnu flere samarbejdsaftaler gennem projektperioden.

Kultur på recept

  • Projekt Kulturstyrke varer 3 år og løber fra 1. oktober 2016 – 1. oktober 2019.
  • Vordingborg Kommune modtager i alt 1.282.100 kroner fra Sundhedsstyrelsen.
  • Sundhedsstyrelsen har oprettet den ansøgte satspulje ”Kultur på recept” på baggrund af gode erfaringer fra Region Skåne i Sverige.

 

 


Nyhedsoverblik