Virksomheder på Sydsjælland mangler faglært arbejdskraft

Der er ingen faglært arbejdskraft at få på det sydlige Sjælland og det vil skabe problemer de kommende år, lyder det blandt andet fra DI.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kommer til at gå ud over mange af de lokale erhvervsvirksomheder på Sydsjælland, når der ingen faglært arbejdskraft vil være at få de kommende år.

Især fordi virksomhederne har flere ansatte i det ældre alderssegment end i resten af landet.

Hos Corning Optical Communications i Vordingborg kniber det med at tiltrække de unge lærlinge. I flere omgange har virksomheden, der laver connect’ere til antennekabler søgt, men forgæves.

Den 28-årige voksenlærling, Christian Emil Brandt Olsen, har dog været ansat i tre måneder efterhånden.

- Jeg synes, det er sjovt, det giver mig noget nyt og jeg lærer noget anderledes hver dag, fortæller lærlingen, der er en af de yngste medarbejdere.

Alder stiger år for år

Han er i lære som industritekniker. En stilling, som den administrerende direktør frygter vil blive svær at få besat i fremtiden. Virksomhedens gennemsnitsalder stiger nemlig år for år – og flere af de ansatte er på vej mod pensionen.

- Lige pludselig er vi jo pensionister alle sammen her i huset og vi er nødt til hele tiden at sørge for, at få noget nyt blod nedefra, men det er svært, siger administrerende direktør, Peter Rasmussen.

Hos Corning Optical Communications vil man gerne uddanne industriteknikere, sådan så der er nogle at få i fremtiden.

quote Når jeg ser udbuddet nede i området her, så er der ikke nogen ledige industriteknikere overhovedet

Peter Rasmussen, adm. direktør, Corning Optical Communications

- Når jeg ser udbuddet nede i området her, så er der ikke nogen ledige industriteknikere overhovedet, fortæller Peter Rasmussen.  

Hvert tredje firma søger forgæves

Ifølge tal fra Dansk Industri kniber det med at tiltrække faglært arbejdskraft både i Vordingborg, Faxe, Næstved og Stevns Kommuner.

- Det er ikke usædvanligt i virksomheder på Sydsjælland, at man har den skæve aldersfordeling, så det at tiltrække unge medarbejdere, det er en kæmpe udfordring og noget, vi skal arbejde kraftigt på, fortæller Klaus Rønholt, der er formand hos DI Sydsjælland.

Hver tredje virksomhed på Sjælland har forgæves forsøgt at rekruttere faglærte medarbejdere.

- Det betyder jo, at virksomhederne flytter hen, hvor arbejdskraften er tilgængelig, derfor er det meget vigtigt, at vi får fundet ud af hvordan vi løser den her opgave sammen, lyder det fra borgmester i Stevns Kommune, Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns).

Er kollegier løsningen?

Hos Dansk Industri vil man blandt se på, om særlige kollegier målrettet de unge i en erhvervsuddannelse kunne være en del af løsningen.

- På en eller anden måde skal vi have skabt et miljø, hvor de unge føler, det er interessant at arbejde i virksomheden, vi skal blive meget bedre til at sælge vores virksomheder overfor de unge, siger Klaus Rønholt, formand, DI Sydsjælland.

I næste uge har Vordingborg Kommune møde med de almene boligselskaber, hvor tanken om et kollegie målrettet de unge i gang med en erhvervsuddannelse, vil blive drøftet.


Nyhedsoverblik