Villum Christensen om deling af borgmesterposten: En halv borgmester er bedre end ingenting

Om to år kan Liberal Alliances Villum Christensen sætte sig i borgmesterstolen i Slagelse. Han kalder det den bedst mulige løsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En umage alliance er blevet dannet i Slagelse Kommune i dag.

Socialdemokratiet og Liberal Alliance er med Enhedslisten og SF’s mandater i ryggen kommet frem til at dele borgmesterposten de næste fire år.

Således vil socialdemokraten John Dyrby Paulsen først sidde for bordenden de næste to år, og hvis Liberal Alliance ønsker det, vil deres Villum Christensen overtage borgmesterposten til den tid. 

Ville ikke ud i lodtrækning

Udmeldingen kommer efter ni dages forhandlinger, der var gået helt i hårdknude. Undervejs har Villum Christensen bebudet, at han ikke ville være det afgørende mandat, der førte Slagelse til en rød borgmester.

Det endte han så med at gøre alligevel, for de fire partier har tilsammen kun lige akkurat de 16 mandater, det kræver at få flertal i Slagelse Byråd.

Villum Christensen erkender, at han ikke har kunnet få opfyldt alle sine ønsker.

- Jeg har også hele tiden sagt, at jeg gerne ville være borgmester. Hvis man kan få opfyldt halvdelen af det, så kan de fleste nok godt forstå, at det er bedre end en lodtrækning, siger han og henviser til, at man i yderste konsekvens må trække lod om borgmesterposten, hvis ingen kan skaffe et flertal. 

Tabte valget og vandt konstitueringen

Det undgår man nu i Slagelse, men det kan alligevel undre, at Liberal Alliance har valgt at pege på en rød borgmester.

- Vi får jo delvist en borgerlig borgmester. En halv borgmester er bedre end ingenting, siger Villum Christensen.

- Mange vinder valget og taber konstitueringen. Her er det omvendt. Hvad skulle alternativet være? Når jeg har så godt et tillidsforhold til John (Dyrby Paulsen, red.), så er det en god mulighed at have en rød og en blå, som kan skifte i toppen af kommunen. 

Kun halvhjertede tilbud

Villum Christensen har under alle forhandlingerne stået fast på, at han ikke ville pege på den nuværende venstreborgmester Stén Knuth som borgmester.

Derfor har Stén Knuth meldt ud, at han var villig til at pege på en anden borgmester end ham selv.

I går aftes forsøgte han således at stable et flertal på benene, der støttede hans partifælle Knud Vincent eller Dansk Folkepartis Ann Sibbern. Disse forslag gik Villum Christensen dog ikke med til.

- De andre tilbud, vi har fået, har kun været halvhjertede. Jeg sad i flertalsgruppen og havde mulighed for at få indflydelse, så den mulighed har jeg taget, siger han. 


Nyhedsoverblik