Ville ikke vidne i drabssag mod sygeplejerske

En tidligere afdelingssygeplejerske på medicinsk afdeling M130 ønskede ikke at vidne i Østre Landsret i drabssagen mod den 32-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Kvinden, der var indkaldt som vidne onsdag, var ansat som afdelingssygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus, da den tiltalte sygeplejerske var ansat på medicinsk afdeling M130. 

Kvinden var også i byretten indkaldt som vidne, men endte med ikke at vidne i sagen. Adspurgt afviste daværende anklager Michael Boolsen at svare på, hvorfor dette vidne ikke blev ført. 

Ifølge retsplejelovens § 171 kan en person fritages for at vidne i retten, hvis vedkommende har en nær familiær relation til tiltalte. Det er ikke tilfældet i sagen mod den drabstiltalte sygeplejerske. Derudover kan man fritages for at afgive vidneforklaring, hvis forklaringen antages at ville udsætte vidnet selv for straf eller udsætte personens nærmeste for straf eller anden skade. 

Var på god fod med den tiltalte
Den tiltalte sygeplejerske og flere andre vidner har i retten forklaret, at den tiltalte og afdelingssygeplejersken havde et fint samarbejde og var på god fod. Afdelingssygeplejersken skulle angiveligt have overtalt den tiltalte sygeplejerske til ikke at sige op fra afdeling M130, men istedet søge orlov, da hun gerne ville prøve at arbejde på akutafdelingen. Afdelingssygeplejersken mente nemlig, at den tiltalte var så dygtig, at hun var velkommen tilbage på medicinsk afdeling, hvis akutafdelingen ikke var noget for hende. 

En lægesekretær, der arbejdede på samme afdeling, har under retssagen i byretten forklaret, at hun henvendte sig til afdelingssygeplejersken, fordi hun fik en mistanke til tiltalte. 

Slog mistanke mod sygeplejersken hen
Lægesekretæren tog ved årets afslutning afdelingens morsbog -  og talte op for 2012, hvor mange døde, der var. Hun syntes, at der var ekstremt mange hjertestop og ekstremt mange dødsfald. Hun nævnte det kort for afdelingssygeplejersken. Ja, men det er også en travl afdeling med meget syge patienter, forklarede vidnet at afdelingssygeplejersken dengang sagde. Da hun henledte opmærksomheden på den nu tiltalte sygeplejerske, slog afdelingssygeplejersken det ifølge sekretæren hen.

Et andet vidne har ligeledes forklaret, at hun luftede en mistanke mod den tiltalte, men også hun blev efter eget udsagn affejet af afdelingssygeplejersken, selvom hun flere gange forsøgte at bringe emnet op. Og et tredje vidne har i retten beskrevet afdeling M130 som en afdeling med mange dronninger og en usynlig ledelse. 

Præcis hvorfor afdelingssygeplejersken slap for at vidne i Østre Landsret onsdag vides ikke. Retsformanden bad alle, bortset fra forsvarer og anklager og de øvrige juridiske dommere, om at forlade retssalen, mens vidnet, der havde medbragt en bistandsadvokat kom med sin forklaring på, hvorfor hun ikke ønskede at vidne.

Efter få minutter forlod vidnet igen Østre Landsret. Retsformanden forklarede herefter, at det blandt andet handlede om en anden verserende sag. 


Nyhedsoverblik