Vidneforklaring udskudt til i dag - ældre mand truet med at få klippet sin penis af

En ældre mand fra Borre på Møn skal i dag vidne i sagen om et voldsomt hjemmerøveri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Du finder livebloggen nederst i artiklen.

Natten til søndag den 5. november brød to ukendte gerningsmænd ind hos en ældre mand i Borre på Møn, hvor de ifølge anklageskriftet i en omfattende hjemmerøversag truede med at klippe mandens penis af med en fåresaks.

Saksen blev klemt fast, og der kom tydelige mærker. Ifølge anklageskriftet blev manden også slået og sparket flere gange.

Den ældre mand blev desuden truet med sit eget jagtgevær, hvorefter han blev bundet med gaffatape og reb på hænderne og bundet fast til en seng. Herefter forlod hjemmerøverne mandens hjem med flere tyvekoster blandt andet en lyserød pengekasse, et antikt spejl og tre borgerkrigsmønter.

DE ER TILTALT I SAGEN

  • En 37-årig mand, der kender familien fra Kroatien. Han kom til Danmark i 2017 for blandt andet at hjælpe familien med reparation på deres lejede hus i Guldborg, har han forklaret i retten. Han boede imens hos familien. Han er tiltalt for alene at stå bag et hjemmerøveri i Jelling og i samspil med familien at stå bag to hjemmerøverier i Christiansfeld i Sønderjylland. Den 37-årige mand nægter sig skyldig.
     
  • En 48-årig mand og faren i familien. Han er tiltalt for sammen med sin kone at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Han nægter sig skyldig.
     
  • En 51-årig kvinde og moren i familien. Hun er sammen med sin mand tiltalt for at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Hun nægter sig skyldig.
     
  • En 23-årig mand og den ældste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne, og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig, men erkender at han har handlet med nogle hælervarer, som han købte af sin ven Adrian.
     
  • En 20-årig mand og den mellemste af de tiltalte sønner. Han er ligesom sin bror tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne, og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig.
     
  • En 18-årig mand og den yngste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for at have været med til nogle enkelte af hjemmerøverierne, blandt andet det hos en 63-årig mand i Klintholm Havn den 5. november 2017. Han nægter sig skyldig, og hans familie har gentagne gange fortalt, at han blev født for tidligt og ikke var mentalt alderssvarende. Han har intet med noget at gøre, siger familien.

Senere fandt politiet under en ransagning hos den formodet hjemmerøverbande blandt andet et antikt spejl samt en støvsuge, der menes at stamme for et tidligere hjemmerøveri.

Vidneforklaring udskudt til i dag

Fredag vidner den ældre mand fra Borre ved Retten i Nykøbing Falster, han skulle have vidnet i sagen ved retsmødet torsdag, men hans vidneforklaring blev udskudt.

Vidneforklaringen sker som led i den omfattende hjemmerøversag, hvor en formodet hjemmerøverbande ifølge anklagemyndigheden har begået 26 hjemmerøverier på Sjælland og øerne.

Sagen kort

De seks tiltalte er anklaget for i alt 11 hjemmerøverier på følgende tidspunkter og steder i TV ØST's sendeområde: 
 

  • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
  • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
  • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
  • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
  • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
  • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
  • 21. august 2017 i Stege på Møn
  • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
  • 4. september 2017 i Stege på Møn
  • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
  • 5. november 2017 i Borre på Møn

Derudover er de tiltalt for hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland.

 

I alt er de tiltalt for 26 hjemmerøverier.

 

De er også tiltalt for flere indbrud, for bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden

Seks personer er tiltalt i sagen. Fem af de tiltalte er en kroatisk familie, mens den sidste tiltalte i sagen er en 37-årig mand, der kender familien fra Kroatien.

Journalist Ida Laursen Brock liveblogger fra retten. Du finder livebloggen nederst i artiklen.

Hjemmerøverierne er hovedsageligt foregået på Sjælland, Møn, Lolland og Falster, men anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi mener også, at de seks tiltalte står bag hjemmerøverier i Jelling og Christiansfeld i det sydlige Jylland.

Politi politiaktion Lundevang Gårdbutik
Læs også
Ældre mand truet med at få klippet sin penis af med fåresaks under voldsomt hjemmerøveri
Politi politiaktion Lundevang Gårdbutik
Læs også
Ældre mand truet med at få klippet sin penis af med fåresaks under voldsomt hjemmerøveri

- Der er tale om rigtig mange forhold, og de er rigtig grove i sig selv. Det er en rigtig grov sag. Jeg har ikke kendskab til lignende sager, hvor der har været så mange forhold om hjemmerøverier. Det betyder ikke, at de ikke findes, men jeg har ikke haft dem, og jeg har heller ikke kendskab til dem, sagde Susanne Bluhm, anklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, til TV ØST.

Risikerer op til 12 års fængsel

Der er i alt 45 forhold i sagen, og mange af forholdene handler ikke alene om røveri af særlig grov beskaffenhed, som det hedder i anklageskriftet, men også frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

Ruth Bonde
Læs også
Ruth var offer for voldsomt hjemmerøveri: - Det skal ikke præge resten af mit liv
Ruth Bonde
Læs også
Ruth var offer for voldsomt hjemmerøveri: - Det skal ikke præge resten af mit liv

Strafferammen for røveri af særlig grov beskaffenhed er op til ti års fængsel. Strafferammen for frihedsberøvelse af den type, der fremgår af anklageskriftet, er 12 års fængsel, ligesom strafferammen for vold af særlig rå karakter har en strafferamme på seks års fængsel.

Der ventes at falde dom senest den 17. januar 2019. De tiltalte nægter sig skyldige.

Retssag mod formodet hjemmerøver-bande - dag 12

playliveblog

Nyhedsoverblik