Vestsjællands Brandvæsen under kniven: Her er ideerne til at spare

De overordnede rammer for, hvordan Vestsjællands Brandvæsen skal se ud fremover, skal nu fastlægges. Der er lagt op til beskæring i mandskab og materiel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
jens.jpg
Læs også
Øboer om spareforslag på brandvæsnet: - Man kan ikke spare på sikkerheden
jens.jpg
Læs også
Øboer om spareforslag på brandvæsnet: - Man kan ikke spare på sikkerheden

Hvor hurtigt skal brandberedskaberne i Vestsjællands Brandvæsen rykke ud? Hvor mange brandsprøjter skal rykke ud? Og hvor mange brandfolk skal med ud?

Det er blandt nogle af de spørgsmål, som Beredskabskommissionen for Vestsjællands Brandvæsen skal tage stilling til på deres næste møde.

Det er de overordnede rammer for det fælleskommunale brandberedskab, der skal tages stilling til - den såkaldte 'risikobaserede dimensionering'.

For Vestsjællands Brandvæsen skal spare. Det skal samtlige fælleskommunale beredskaber landet over, for det var en del af aftalen med Kommunernes Landsforening, da man effektiviserede beredskaberne og lagde dem sammen tilbage i 2016.

Det drejer sig for Vestsjællands Brandvæsen om to millioner kroner, som man er blevet pålagt at spare.

Vækker bekymring flere steder

I forslaget, der skal vedtages i slutningen af juni, er der lagt op til, at der skal skæres i bemandingen på flere stationer. Samtidig skal der rykkes rundt på redningslifte og køretøjer.

Artiklen fortsætter under fakta-boksen.

Oversigt over mulige ændringer:

  • Der skæres i bemandingen i Holbæk, Snertinge og Ruds Vedby
  • 2. slukningstog (dvs. slukningsudrykning nummer to) bliver nedlagt i Sorø. Dette kan Sorø Kommune dog tilkøbe.
  • Slangetenderen, det lille køretøj der assisterer og sikrer vandforsyningen, nedlægges i Gørlev, Kalundborg, Hvalsø og Nykøbing Sjælland, og i stedet skal det frivillige beredskab i Vig stå for slangetender-funktionen i hele Vestsjællands Beredskab.
  • Slangetenderen i Sorø bevares, fordi den indgår i mødeplanerne for gaslageret i Stenlille, men man vil kigge på, om denne også kan nedlægges.
  • Kalundborgs beredskab opgraderes med køretøjer og materiel på grund af områdets risikoprofil.
  • Kommunale brandstationer rykker i dag ud til færdselsuheld, hvor der ikke er behov for brandslukning eller redningsarbejde, og det skal ikke længere fremgå af dimensioneringen. Men Vejdirektoratet tilbydes at købe den del til. 
  • Orøs beredskab reduceres til et ø-beredskab uden uddannede brandfolk.
Kilde: Beredskabsinfo.dk og Vestsjællands Brandvæsens Beredskabskommission
 

På Orø har spareforslaget vakt bekymring. Det har vi tidligere fortalt på TV ØST.

For på Orø lægges der op til, at brandberedskabet skal laves til et ø-beredskab. Det betyder, at beredskabet ikke længere består af uddannede brandfolk men i stedet hører under Kirke Hyllinge brandstation.

Et andet forslag er, at Orø Brandvæsens faste redningsbåd skal fjernes. Men det er et vigtigt arbejdsredskab for brandmændene, da den kan redde menneskeliv.

- Vi har reddet to personers liv ved at have denne båd her. Hvis vi ikke havde været der, så var de omkommet, siger Niels Nielsen, teknisk holdleder ved Vestsjællands Brandvæsen.

Også i Sorø har forslaget vakt bekymring, da et udrykningshold blev forslået sparet væk. Det ser dog ud til at overleve.

Ikke mere oprydning efter trafikuheld

Ydermere lægges det op til diskussion, om beredskabet kan spare ved ikke at deltage i fjord- og havredningsopgaver. Redningsarbejde på fjord og hav er ellers Forsvarets opgave, men noget som de kommunale beredskaber ofte assisterer med.

Læs også
Besparelser truer brandmændene i Sorø
Læs også
Besparelser truer brandmændene i Sorø

Lidt på samme måde er der lagt op til en beslutning, om det vestsjællandske fælleskommunale beredskab skal rykke ud til færdselsuheld, hvor der ikke er behov for brandslukning eller redningsarbejde. Det er især oprydningsopgaver, som brandberedskabet rykker ud til, som er opgaver, de kommunale beredskaber i dag deltager i, men som de ikke er forpligtede til.

Den 'risikobaserede dimensionering', som aftalen for det fælleskommunale beredskab hedder, skal besluttes 29. juni. Det er den overordnede ramme for, hvordan Vestsjællands Beredskab skal se ud og altså udelukkende et minimumskrav.

For hvis medlemskommunerne, Odsherred, Holbæk, Lejre, Sorø og Kalundborg, ønsker at tilkøbe ekstra materiel, bemanding eller anden service, så kan de beslutte det. Det er nemlig op til hvert enkelt byråd at beslutte, om man ønsker yderligere service, end den risikobaserede dimensionering har fastsat som minimumskrav.

Fakta:

Beredskabskommission: Her sidder en borgmester fra hver af ejerkommunerne. I kommissionen sidder også repræsentanter fra politikredsene i det fælleskommunale beredskabs område samt medarbejderrepræsentanter fra brandfolkene.

Risikobaseret Dimensionering (RBD): En rapport der blandt andet vurderer risikoen i det kommunale beredskabs område i forhold til disponible ressourcer. Her kortlægges blandt andet eksempelvis store vandløb, søer, åer, togstrækninger, kemiske fabrikker og lignende som kan udgøre risici. Rapporten  fungerer som en form for minimumskrav for aftalen om beredskabet og skal godkendes af Beredskabsstyrelsen. Herefter fastlægger Beredskabskommissionen de nærmere detaljer og i sidste ende beslutter hver kommune, om de ønsker og i så fald hvilken service de ønsker at tilkøbe udover.

Fælleskommunalt brandberedskab: Betegnelse for de beredskaber, som kommunerne er gået sammen om at drive. I TV ØST's sendeområde findes fire fælleskommunale beredskaber: Midt-og Sydsjællands Brand & Redning, Østsjællands Beredskab, Vestsjællands Brandvæsen og Lolland-Falster Brandvæsen. 

Kilder: Beredskabsstyrelsen Kommunernes Landsforening

 


Nyhedsoverblik