Bent skal vente i over et år: Ventetid på høreapparater er den længste i landet

Ventetiden på høreapparater er blevet fordoblet her i regionen og er nu landets længste. Det er alvorligt, mener Høreforeningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi har modtaget din henvisning til høreundersøgelse. Ventetiden er i øjeblikket 62 uger.

Sådan lyder meldingen fra høreklinikken på Nykøbing Falster Sygehus til Bent Hansen fra Maribo.

- Den lange ventetid er jo fordoblet inden for det sidste år, og jeg kan ikke forstå, hvorfor der skal være så lang ventetid, siger Bent Hansen.

Læs også
Regionsrådsformand om lange ventetider på høreapparater: Det har stor politisk fokus
Læs også
Regionsrådsformand om lange ventetider på høreapparater: Det har stor politisk fokus

Han har brugt høreapparater siden 1990, men hans nuværende apparater er ikke længere gode nok til at kompensere for hans manglende hørelse. Derfor har han brug for nye høreapparater, men dem må han altså vente 62 uger med at få.

Lange ventetider i hele regionen

Ventetiderne på høreundersøgelser er lange i hele regionen. I Region Sjælland er der offentlige høreklinikker på Slagelse, Køge og Nykøbing Falster sygehuse. Mens ventetiden i Nykøbing Falster er på 62 uger, er ventetiden på Køge Sygehus 77 uger, og på sygehuset i Slagelse må hørepatienterne vente hele 115 uger på at komme til.

- Det er Danmarks længste ventetid, den er steget med 10 måneder, siden der er blevet valgt nyt regionsråd i november sidste år, så det ser slemt ud i Region Sjælland, siger Majbritt Garbul Tobberup, der er landsformand for Høreforeningen.

Høreapparat, høre, øre
Læs også
Lang ventetid på høreapparater: Nu kræver DF handling fra regeringen
Høreapparat, høre, øre
Læs også
Lang ventetid på høreapparater: Nu kræver DF handling fra regeringen

Ifølge Annemarie Knigge (S), der er formand for Region Sjællands sygehusudvalg, skyldes den lange ventetid mangel på audiologer.

- Der er større efterspørgsel efter høreapparater, og vi mangler audiologer, altså vi mangler faglært arbejdskraft til at udføre de her arbejdsopgaver, fastslår hun.

Regionen har afsat syv millioner kroner på næste års budget til at nedbringe ventetiden, men det er ikke sikkert, det vil løse problemerne:

- Vi har haft svært ved at rekruttere audiologer, og vi overvejer, om det er muligt at løse problemet ved for eksempel at bruge flere audiologassistenter, men de skal jo også uddannes, så det her er et problem, hvor man kan sige, at det ikke er sikkert, at flere penge løser problemet, siger udvalgsformanden.

Ventetider har store konsekvenser

Hos Dansk Høreforening ser man med stor alvor på sagen. De håber, man kan finde en løsning på, hvordan man kommer ventetiderne til livs, og samtidig kæmper de for at få høreområdet inkluderet i den fire ugers behandlingsgaranti.

- Det er rigtig skidt for samfundsøkonomien, for investeringen er så lille, at den kommer tifold igen, hvis man kan fastholde folk på arbejdsmarkedet, og de unge kan færdiggøre studierne, siger Majbritt Garbul Tobberup.

Ventetid på høreapparater
Læs også
Ole skal vente i over et år: Ventetid på høreapparater er mere end fordoblet
Ventetid på høreapparater
Læs også
Ole skal vente i over et år: Ventetid på høreapparater er mere end fordoblet

For Bent Hansen volder den manglende hørelse store problemer i hverdagen. Han frygter, at hans manglende hørelse fremover vil isolere ham endnu mere fra omverdenen.

- Jeg er træt af at vente, det går meget ud over både det sociale fællesskab og mit humør, fastslår han.


Nyhedsoverblik