Venstre om afviste elever: Vi skal have en ny model

Den nuværende fordeling af elever til gymnasier fungerer ikke, men der kommer næppe en løsning i år, siger Venstres undervisningsordfører.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når 39 kommende elever fra Stevns og Faxe kommuner starter i gymnasiet efter sommerferien, bliver det ikke på det mest naturlige valg i Køge.

De er nemlig blevet afvist på grund af reglerne om fordeling af elever. De bor for langt væk i forhold til andre elever, der har søgt ind på gymnasiet, der dermed får fortrinsret.

Venstres undervisningsordfører erkender over for TV ØST, at reglerne bør laves om.

quote Det er trist og kedeligt at en gruppe elever bliver ramt af det her

Anni Matthiesen (V), ordfører for børn, undervisning og natur

- Det er trist og kedeligt at en gruppe elever bliver ramt af det her. Vi skal have kigget på, hvordan vi helt generelt fordeler de unge på gymnasierne, men det hjælper ikke de elever fra Stevns og Faxe, der er blevet afvist i år, siger Anni Matthiesen (V), ordfører for børn, undervisning og natur til TV ØST.

En model for storbyer og en model for landdistrikter

Som det er i dag bliver unge, der søger ind på gymnasier, fordelt ud fra afstanden mellem deres bopæl og gymnasiet.

Afstandskriteriet har den konsekvens, at eleverne fra nabokommunerne til Køge Gymnasium, der selv har gymnasier i deres egen kommune, har fortrinsret i forhold til elever fra Stevns og Faxe, der ikke har et gymnasium i nærheden.  

quote De nuværende regler rammer skævt i landområderne

Anni Matthiesen (V), ordfører for børn, undervisning og natur

- De nuværende regler rammer skævt i landområderne. Når vi til efteråret skal se på den måde, som vi fordeler eleverne, forestiller jeg mig én model i forhold til storbyerne og en anden i forhold til landområderne, siger Anni Matthiesen (V) og tilføjer:

prisstigninger_movia.jpg
Læs også
Unge fra Stevns og Faxe i klemme: Får lang rejsevej til gymnasiet
prisstigninger_movia.jpg
Læs også
Unge fra Stevns og Faxe i klemme: Får lang rejsevej til gymnasiet

- Det, vi skal holde fast i med den nye model, er, at vi ikke skal have flere sure eller utilfredse elever, end vi har i dag. Hver gang, vi laver om på reglerne, har det konsekvenser for nogle.

Kan ikke lave om på reglerne nu

Det er gymnasieforligskredsen, der består af alle partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet, der kan lave reglerne om, men ifølge Anni Matthiesen bliver det tidligst til efteråret.

- Lige nu afventer vi den forsøgsordning, de har på Langkær Gymnasium ved Aarhus. I kommunen har de fået midlertidigt dispensation til at afvige fordelingsreglerne på grund af problemer med for mange tosprogede elever på en skole. Når den forsøgsperiode er ovre, forventer jeg, at ministeren indkalder forligskredsen, siger Anni Matthiesen (V).

Undervisningsordføreren håber på, at en ny model for fordeling af elever vil være klar til næste skoleår.  

Det har ikke været muligt for TV ØST at få en kommentar fra undervisningsminister Merete Riisager (I).


Nyhedsoverblik