Var der olie for milliarder under Holeby, havde regeringen måske lyttet mindre til borgerne

Regeringen har sat en stopper for oliedrømmen i Danmark. Men regeringens beslutning havde måske været en anden, hvis der fandtes olie for milliarder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Havde der ligget for 70-80 milliarder kroner olie eller gas under Holeby, kunne det godt være, man havde lyttet lidt mindre til befolkningen.

Sådan lyder det fra professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, Robert Klemmensen. For der er ikke meget olie og gas at hente i Danmark.

Men ikke desto mindre har regeringen sat en definitiv stopper for udvinding af olie og gas her i Danmark. En nyhed, der skaber glæde på Lolland og Falster, hvor en lokalbefolkning og politikere har protesteret massivt mod fracking. 

fracking.jpg
Læs også
Regeringen sætter en stopper for boringer efter olie og gas
fracking.jpg
Læs også
Regeringen sætter en stopper for boringer efter olie og gas

Heftig folkelig modstand

Og ifølge klima- og energiministeren Lars Chr. Lilleholt (V) skyldes beslutningen om at stoppe boringer blandt andet de lokale protester.

- I lige præcist den her sag lyder det meget rimeligt, at man tager nogle planer af bordet, fordi det viser sig, at der er meget heftig, folkelig modstand, siger Robert Klemmensen.

Tilbage i august sidste år ansøgte et hollandsk firma om lov til at lede efter olie og gas på Lolland og Falster.

Det mødte stor modstand fra både borgere og politikere. De frygtede, at de kemikalier, der bliver sprøjtet i undergrunden ved fracking ville forurene grundvandet – og i sidste ende drikkevandet.  

john_john1.jpg
Læs også
Lolland-Falster lykkedes med at råbe regeringen op på hele landets vegne
john_john1.jpg
Læs også
Lolland-Falster lykkedes med at råbe regeringen op på hele landets vegne

En sag, der engagerer lokalbefolkningen

På Lolland og Falster har det ikke bare været lokale græsrødder, men de er faktisk gået sammen med lokale politikere om at gå til folketinget, ministeren og til demonstrationer. Har det så øget presset på ministeren?

- Der er ingen tvivl om, at det har øget presset, siger Robert Klemmensen.

- Det er sådan en klassisk ”not in my backyard” eller ”ikke i min baghave”-sag – og det kan mobilisere på tværs af alder og i det hele taget bare mobilisere lokalbefolkningen rigtig meget, og det er det, vi har set i de her sager, siger han.  


Nyhedsoverblik