Vandrør er revet i stykker: Flere hundrede tusinde liter vand kommer til at fosse ud før røret bliver fikset

Lækken i Rønnende Vandværk er fundet. Men det tager tid at få den repareret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I omkring en uge er der dagligt løbet mellem 100.00 og 140.000 liter vand mere ud fra Rønnede Vandværk, end der normalt bliver brugt.

Det satte gang i en eftersøgning for at finde ud af, hvor der kunne være en læk. Og nu er den formentlig fundet. Det skriver Sjællandske.

quote Jeg har aflæst alle målere. Nu er vi der, hvor vi tror, det er en brandhane, der er blevet bøjet, der sender vandet ud

Erwin Thorius, IT-ansvarlig Rønende Vandværk

- Vi har knoklet med at finde ud af, hvad der er galt. Jeg har aflæst alle målere. Nu er vi der, hvor vi tror, det er en brandhane, der er blevet bøjet, der sender vandet ud, siger IT -ansvarlig hos Rønnede Vandvæk, Erwin Thorius til TV ØST.

Besværlig at lukke

Men det er ikke lige sådan at komme ned til brandhanen og lukke hullet.

- Først skal vi have lov af Beredskabet til at fjerne deres hane.  Og så skal vi have lov til at grave på marken. Det tager tid at få på plads, så vi regner med det bliver mandag, vi får lukket, siger Arne Skovby, formand for Rønnede Vandværk.

Ifølge Erwin Thorius er både hanen og et rør ved siden af helt bøjede. Og hanen er nede i jorden. Derfor mener han, at det højst sandsynligt er en landbrugsmaskine, der er kørt ind i dem.

Forbrugerne kommer til at betale

Hvor meget vand, der når at løbe ud inden lækken bliver lukket, er endnu usikkert. Men én ting er ifølge Erwin Thorius sikkert – det bliver forbrugerne, der kommer til at betale.

- Det ekstra vand, der er løbet ud hos den enkelte forbruger, er for egen regning. Man kan gå til forsikringsselskabet og høre om de vil dække, men det er ikke sikkert i alle tilfælde, vurdere han.

Forbedringer

Rønnede Vandværk har tidligere haft en læk, hvor mange tusinde liter vand røg ud. Vandværket har fem store strenge ud til borgerne. Og derfor har man nu talt om, at få sat en ekstra måler på hver streng, så det i fremtiden bliver nemmere at lokalisere eventuelle læk.

Elektronisk aflæsning

Erwin Thorius har et aflæsningssystem, hvor han sætter en antenne på bilen. Når han så kører langsomt forbi en husstand med vandmåler, får han aflæsningen elektronisk. På den måde kan han hurtigt se om der er nogle uregelmæssigheder.

- Jeg har haft fat i ejerne i 17 huse, hvor vi kunne se, der var et større forbrug. Men det kan også bare have været et toilet, der løber, fortæller han.

Rønnede Vandværk leverer vand til godt 1.000 husstande og det tager Erwin Thorius cirka halvanden dag, at aflæse samtlige målere vandværket leverer til.


Nyhedsoverblik