Vandet skal stige i 100 år: EU giver 20 millioner kroner til historisk højmose

Torsdag blev der boret med håndkraft i Sandlyng Mose nord for Dianalund. Boringerne er en del af et stort naturgenopretnings projekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Torsdag blev der boret med håndkraft i Store Åmose nord for Dianalund. Boringerne er en del af forundersøgelser til stort naturgenopretningsprojekt. 

Arbejdet med at genetablere Sandlyng Mose, der er en del af Store Åmose nord for Dianalund, kom torsdag et skridt nærmere.

Med håndkraft blev der taget jordprøver af underlaget i mosen som en del af forundersøgelser til stort naturgenopretningsprojekt. 

Drænet under 2. verdenskrig

Tidligere var en del af Store Åmose en højmose, men under 2. verdenskrig blev en stor del af området udsat for tørvegravning, og mosen blev drænet for vand. 

- I dag er vores højmoser så tørvegravede og nedbrudte, at det kræver en ekstra indsats, at reetablere dem. Højmoserne er gået i stå med at genopbygge tørv, så det kommer ikke bare af sig selv, vi bliver nødt til virkelig at give dem en hjælpende hånd, siger Line Strandholm Magnussen, der er projektleder i Life Østdanske Højmoser. 

- Det er helt særligt for det her område, at vi har højmoser tilbage. Det er vigtigt, at vi bevarer højmosenaturen, både for vores efterkommere og for biodiversiteten, siger Line Strandholm Magnussen, projektleder i Life Østdanske Højmoser.
- Det er helt særligt for det her område, at vi har højmoser tilbage. Det er vigtigt, at vi bevarer højmosenaturen, både for vores efterkommere og for biodiversiteten, siger Line Strandholm Magnussen, projektleder i Life Østdanske Højmoser. Foto: TV2 ØST
Dagens målinger skal bruges, så man til august kan lægge gummi-membraner ned i området. Membranerne skal holde vandet tilbage og få vandstanden til at sige i løbet af de næste 100 år.
Dagens målinger skal bruges, så man til august kan lægge gummi-membraner ned i området. Membranerne skal holde vandet tilbage og få vandstanden til at sige i løbet af de næste 100 år. Foto: TV2 ØST

Genopretningsprojektet skal hæve vandstanden og fjerne bevoksning i moserne, der kan true de sjældne planter og dyr, der hører hjemme i den unikke højmosenatur.

- Her har vi noget unikt. Vi har højmoser i Danmark, som er kystnære, og det har vi kun i Danmark, Tyskland og Belgien. Så det er helt særligt for det her område, at vi har højmoser tilbage. Det er vigtigt, at vi bevarer højmosenaturen, både for vores efterkommere og for biodiversiteten, siger Line Strandholm Magnussen.

Vandet skal stige i 100 år

I dag begyndte folkene bag projekt Life Østdanske Højmoser en reetablering af vådområdet ved blandt andet at måle, hvor dybt det nuværende tørvelag går ned. 

Læs også
Biologer DNA-tester højmose ved Holmegaard
Læs også
Biologer DNA-tester højmose ved Holmegaard

Dagens målinger skal bruges, så man til august kan lægge gummi-membraner ned i området. Membranerne skal holde vandet tilbage og få vandstanden til at sige i løbet af de næste 100 år.

Det er 20 millioner kroner fra EU, der gør det muligt at reetablere højmosen. 

- For naturen vil det betyde rigtig meget. For det første vil skoven nok forsvinde stille og roligt. Træerne vil dø, det vil blive et lysåbent område og et levested for de insekter og planter, der hører højmosen til, siger Line Strandholm Magnussen.


Nyhedsoverblik