Hvad er fracking?

Metoden fracking, der bruges til at udvinde olie, giver anledning til demonstration på Lolland-Falster i dag. Men hvad er fracking egentlig?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fracking.

En metode, som flere på Lolland-Falster lige nu er bange for skal blive brugt til at udvinde olie i deres område.

For det hollandske firma, Nail Ressources, har søgt om tilladelse til at lede efter olie og geotermi på Lolland-Falster. De har ikke søgt om tilladelse til fracking, men det er altså det, man frygter er det næste, naturlige skridt på vejen.

Men hvad er fracking?

Kort fortalt er fracking en metode, der anvendes inden for olie- og gasindustrien. Her borer man ned i skiferlaget i undergrunden, og ved at pumpe vand, sand og kemikalier ned i boringen under højt tryk skabes der sprækker og revner i skiferen. Og de sprækker giver altså olie eller gas mulighed for at komme op til overfladen.

quote Du har hele pampletten af ting, der kan gå galt

Steffen Foss Hansen, lektor i vand og miljøteknologi, DTU

36 risici

Og spørger man Steffen Foss Hansen fra DTU, der er lektor i vand og miljøteknologi, så er der faktisk grund til bekymring ved fracking. Sidste år var han med til at udarbejde en rapport om fracking, hvor de kom frem til 36 risici, som man skal have styr på før, under og efter boringen.

- Der er forskellige grader af risici og viden, pointerer Steffen Foss Hansen.

Risiciene er alt fra miljøpåvirkninger, affaldshåndtering, radioaktive stoffer til landskabspåvirkninger.

- Der er mange ting, man skal holde styr på. Det, der kan bekymre mig er, at der er så mange forskellige risici, som man skal holde styr på – på samme tid, siger Steffen Foss Hansen.

quote Der er mange steder hele vejen igennem processen, hvor man vil kunne trække i nødbremsen

Steffen Foss Hansen, lektor i vand og miljøteknologi, DTU

- Det er i sig selv bekymrende. Det er de mest komplekse forhold, jeg er stødt på. Du har hele pampletten af ting, der kan gå galt.

Men har man styr på alle 36 forhold, er det ikke grund til bekymring.

"Vi fracker ikke"

Der er dog et men. Steffen Foss Hansen mener ikke, der er grund til at demonstrere allerede nu, hvor de hollandske firma ikke engang er i nærheden af at benytte fracking på Lolland-Falster.

- I ansøgningen skal de jo lave en ret omfattende analyse af, hvordan det kan påvirke miljøet. Og der er flere skridt i det, som skal godkendes, og der skal laves nye ansøgninger, og de regulerende myndigheder vil kunne stille krav til kemikalier. Jeg kan ikke se, at der er noget i vejen for at undersøge det, siger Steffen Foss Hansen.

- Der er mange steder hele vejen igennem processen, hvor man vil kunne trække i nødbremsen. 

101206_olie_i_aa.jpg
Læs også
Lokalpartier demonstrerer mod udvinding af olie og naturgas på Lolland
101206_olie_i_aa.jpg
Læs også
Lokalpartier demonstrerer mod udvinding af olie og naturgas på Lolland

Og ifølge det hollandske firma er det ikke med fracking for øje, at de har søgt tilladelsen, men for at lede efter grøn energi.  

- Vi fracker ikke, og vi borer ikke. Vi vil bare lave studier for at finde ud af, hvor den geotermiske energi er, siger direktøren for Nail Ressources, Peter Veenhof, til Altinget.

Steffen Foss Hansen nævner dog, at der ikke er andre muligheder end fracking, hvis man vil bore efter gas eller olie fra skifer.

Kan ikke sammenlignes med USA

De værste eksempler på fracking, der er gået galt og hvor risiciene er blevet en realitet, findes i USA. Her er der tilfælde, hvor vandet, der kommer ud af vandhanen, er så forurenet, at man kan sætte ild til det.

quote Vi fracker ikke, og vi borer ikke. 

Peter Veenhof, direktør for Nail Ressources

Men Steffen Foss Hansen kalder USA for ”det vilde vesten” i forbindelse med deres måde at bruge fracking. Derfor har de stort set ikke kigget til USA i deres rapport om fracking. I USA bruger de nemlig metoder, som man aldrig vil gøre herhjemme. Eksempelvis borer de meget tættere på overfladen, end man vil gøre i Danmark - afstanden mellem eventuelle fraktureringer og grundvandet vil være mindst 2,5 kilometer i Danmark.

- Derfor er det svært at bruge de amerikanske erfaringer, siger Steffen Foss Hansen.

Derimod har de kigget mod Polen, som benytter fracking forholdsvist meget. Tyskland har også benyttet metoden, men der har også været meget demonstration i forbindelse med metoden, at man nu ikke længere benytter den.

Boringer i 2010

Herhjemme bruger man ikke metoden i øjeblikket.

Tidligere har man dog gjort det i Nordjylland, hvor der i 2010 blev givet tilladelse til, at Nordsøfonden og det franske olieselskab Total kunne prøvebore efter skiftergas med fracking. Mens boringerne stod på i Jylland, droppede selskaberne forsøget i Nordsjælland, hvor de ellers også havde planer om at bore.

Men prøveboringerne gik heller ikke ubemærket hen i Nordjylland. Nordjyderne frygtede miljøskader i form af lækager af methan og kemikalier i drikkevandet.

Og nu er metoden altså kommet på dagsordenen på Lolland-Falster. Der er nemlig demonstration onsdag klokken 16-18 i Maribo, fordi blandt andet Alternativets lokalafdeling frygter, at en tilladelse til at undersøge om der findes olie også betyder fracking. 


Nyhedsoverblik