Valgforsker om dobbeltliste hos DF: Det er usædvanligt

Det er atypisk, når Dansk Folkeparti i Lolland Kommune planlægger at lave to lister til det kommende kommunalvalg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ved det kommende kommunalvalg vil vælgerne i Lolland Kommune formentlig kunne stemme på to forskellige versioner af Dansk Folkeparti.

De tre nuværende DF-medlemmer af byrådet, Eric Steffensen, Erik Kjeldgaard og Henning Rasmussen, har nemlig besluttet at lave en ny opstillingsliste.

Det er sket i vrede over, at de på en generalforsamling i partiforeningen for nogle uger siden landede nederst på liste O. I stedet blev Anette Knoblauch (DF) valgt som DF's spidskandidat.

Og det er langt fra hverdagskost i dansk kommunalpolitik, fortæller Christian Elmelund-Præstekær, valgforsker og institutleder på SDU, til TV ØST.

quote Mit bedste bud er, at det ikke er nogen fordel for Dansk Folkeparti, fordi det sender et usikkert signal til vælgerne

Christian Elmelund-Præstekær, valgforsker og institutleder på SDU

- Det er atypisk, når der er selve stationen i et parti, der får medlemmerne til at lave en ny liste, siger Christian Elmelund-Præstekær. 

- Der var ikke nogen dobbeltlister ved det seneste kommunalvalg. Men der var nogle stykker ved valgene 2005 og 2009, hvor flere partier ikke kunne blive enige om, hvem der skulle stille op, tilføjer han.

Skal godkendes af DF-toppen

Ifølge valgforskeren er der intet i vejen for, at der er dobbeltlister ved et kommunalvalg.

- Rent lovmæssigt er det helt i orden, men landsorganisationen hos Dansk Folkeparti skal først godkende listen, forklarer Christian Elmelund-Præstekær og uddyber:

110903_df_valgkamp.jpg
Læs også
DF i dyb splittelse på Lolland: Laver flere lister til kommunalvalget
110903_df_valgkamp.jpg
Læs også
DF i dyb splittelse på Lolland: Laver flere lister til kommunalvalget

- Det vil fungere som to helt individuelle partier, som bare hedder noget, der minder meget om hinanden, så det er ikke specielt teknisk

Risikerer at miste stemmer

Men beslutningen om at oprette endnu en liste kan ifølge Christian Elmelund-Præstekær give et dårligt resultat ved det kommende kommunalvalg i november:

- Mit bedste bud er, at det ikke er nogen fordel for Dansk Folkeparti, fordi det sender et usikkert signal til vælgerne.

Han peger samtidig på risikoen for stemmespil, hvis ikke de to lister laver et valgforbund.

- Så er der nemlig stor risiko for stemmespild, siger Christian Elmelund-Præstekær.


Nyhedsoverblik