Valgdrama i Holbæk: - Nogen går måske hjem, trækker dynen over hovedet og ringer til oppositionen

I Holbæk har de endnu ikke fundet en borgmester, og kandidaterne er gået hjem for at hvile ud. Det kan være farligt, vurderer Karsten Nonbo.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Valgballonerne hænger stadig fremme på valgcaféen i Holbæk, men lokalerne er ellers gabende tomme.

Lidt over klokken fem i morges stillede Socialdemokratiet med borgmesterkandidat Christina Krzyrosiak Hansen sig frem sammen med Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten for at fortælle, at de nu sætter forhandlingerne på pause indtil senere på formiddagen. De skal hjem og hvile ud, så de kan se på det hele med friske øjne senere.

- Vi fire partier her er enige om, at vi går hjem nu. For vi har et flertal, og uden os kan der ikke dannes et andet flertal, sagde Karen Thestrup Clausen, spidskandidat for Enhedslisten, før partierne gik hver til sit.

quote Nogen går måske hjem, trækker dynen over hovedet og ringer til oppositionen for at høre, hvad han eller hun kan købe dem for

Karsten Nonbo (V), Næstved

Kan miste flertallet

Men partierne er endnu ikke enige om, hvem der skal have lov til at sætte sig i den varme stol og være borgmester de næste fire år. De er heller ikke enige om politikken, for det er svært at blive enige i et politisk spænd fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten. Og derfor er det modigt, at de fire partier tager hjem for at sove.

Det siger tidligere folketingsmedlem og nuværende byrådsmedlem i Næstved Kommune Karsten Nonbo (V) til TV ØST.

- Nogen går måske hjem, trækker dynen over hovedet og ringer til oppositionen for at høre, hvad han eller hun kan købe dem for, eller hvad de vil købe dem for, siger han.

- Så mens Socialdemokratiet sover, bliver der måske lavet en konstituering med Dansk Folkeparti og de borgerlige. Det sker jo i nogen kommuner.

Svært at samarbejde

Karsten Nonbo fremhæver blandt andet et valg i Faxe Kommune i 1993. Hvor Socialdemokratiet tog hjem for at sove, fordi de havde absolut flertal. Men så droppede blandt andre René Tuekær (Borgerlisten) partiet, oprettede sin egen liste og indgik konstitueringsaftale med Venstre og Konservative i stedet. På den måde blev han borgmester.

quote Jeg tror ikke på det. De bliver aldrig enige om, hvem der skal være borgmester

Emrah Tuncer (R), borgmesterkandidat, Holbæk

Og selv hvis flertallet med de fire partier i Holbæk holder, så ser det stadig ud til at være et svært samarbejde, siger Karsten Nonbo.

- Der er store politiske forskelle i gruppen. Og de skal huske på, at der også kommer en dag efter konstitueringen, hvor de skal arbejde sammen, siger han.

Og den Radikale borgmesterkandidat, Emrah Tuncer, er da også skeptisk ved idéen til de fire partiet ved magten i Holbæk Kommune.

- Jeg tror ikke på det. De bliver aldrig enige om, hvem der skal være borgmester, sagde han til TV ØST tidligere på aftenen.

Og DF’s John Harpøth vil heller ikke gå så langt som at kalde et fremtidigt flertal med rød blok for sikkert.

- Der er ikke noget, der er endeligt besluttet endnu. Vi skal hjem at sove, og så må vi se, om vi kan ramme hinanden i morgen.

Venstre styrtbløder

Dramaet i Holbæk udspiller sig ikke kun i kampen om borgmesterposten. Også i det siddende borgmesterparti, Venstre, er der sket meget på valgdagen. Vælgerne har nemlig givet dem noget af en afklapsning, så de i det næste byråd sidder med seks mandater mindre.

quote Det er ikke sjovt at komme med sådan en lussing i bagagen og samtidig skulle lede en konstituering og forsøge at samle nogen om sig

Karsten Nonbo (V), Næstved

Og Venstres valg har stor betydning for, at Christina Krzyrosiak Hansen nu har forhandlingsbolden på sin banehalvdel.

- Det har væsentlig betydning. Det er ikke sjovt at komme med sådan en lussing i bagagen og samtidig skulle lede en konstituering og forsøge at samle nogen om sig, når man selv har blødt så meget. Det er Søren Kjærsgaards helt store problem. Han er en dygtig fyr, men det kan man ikke altid se i stemmeboksen, siger Karsten Nonbo.

Landets yngste borgmester

Som tingene ser ud nu, tyder det altså på, at Christina Krzyrosiak Hansen kan være heldig og blive borgmester i Holbæk. Og hvis hun gør det, bliver hun landets yngste borgmester nogensinde. Men derfor kan hun nu godt blive en stærk borgmester, lyder det.

quote Jeg tror, at vi alle fire håber, at det er en af os, der tager borgmesterposten

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmesterkandidat, Holbæk

- Jeg har før set unge mennesker, der virkelig er vokset med opgaven. Det er en fryd at se, når det sker, uanset partifarven. Man kan godt blive ung borgmester og samtidig være langtidsholdbar, siger Karsten Nonbo.

Samtidig roser han den unge borgmesterkandidat for at samle et parti i kommunen, der ellers har styrtblødt medlemmer i den her periode. For eksempel forlod den tidligere spidskandidat Sine Agerholm partiet efter interne stridigheder og dannede sin egen liste.

- Det er ekstra flot, fordi hun sidder med et parti, hvor fire socialdemokrater har skiftet vej. Det blødte, da hun gik til valg, siger byrådspolitikeren.

Hvordan det hele ender får vi måske at vide senere i dag. I hvert fald mødes de fire partier med flertal omkring klokken 11 og fortsætter forhandlingerne. 

- Jeg tror, at vi alle fire håber, at det er en af os, der tager borgmesterposten, sagde Christina Krzyrosiak Hansen, inden hun gik hjem for at sove.

Sådan har mandaterne fordelt sig i Holbæk:

Socialdemokratiet: 9 mandater (-1)
SF: 1 mandat (+1)
Radikale Venstre: 3 mandater (+1)
Enhedslisten: 2 mandater
Venstre: 6 mandater (-6)
Konservative Folkeparti: 1 mandat
Dansk Folkeparti: 4 mandater
Liberal Alliance: 2 mandater (+2)
Lokallisten - Hele Holbæk Kommune: 3 mandater (+3)

Nyhedsoverblik