Værnepligtige i rumdragter tjekkede kemisk udslip i kælder under brændende sygehus

Værnepligtige i kemiske beskyttelsesdragter blev onsdag sat på opgave i kælderen under sammenstyrtet og stadig brændende bygning i Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Frygt for kemisk forurening fik onsdag Vestsjællands Brandvæsen til at indsætte beredskabsstyrelsens kemiske CPN-beredskab. 

De skulle undersøge forholdene i den delvist oversvømmede kælder under det sammenstyrtede og stadig brændende vaskeri på Holbæk Sygehus. Det oplyser Vestsjællands Brandvæsen til TV ØST.

Den to etager høje vaskeribygning styrtede sammen i branden natten til onsdag, og onsdag eftermiddag valgte beredskabet at undersøge, om kemidepotet i kælderen under vaskeriet var intakt. 

Læs også
Værnepligtige skal undersøge skjult kælder under sammenstyrtede bygninger
Læs også
Værnepligtige skal undersøge skjult kælder under sammenstyrtede bygninger

I depotet stod store palletanke med blandt andet kemiske rensemidler – og beredskabet frygtede for både kælderens tilstand og at kemiske stoffer allerede var sevet ud i området og dermed skabe yderligere forurening.

- Vi havde styr på efterslukningen i den brændende bygning, og besluttede derfor for at få dette undersøgt også, siger beredskabschef Lasse E. Hansen til TV ØST.

Frygten var, at eksempelvis klor-stoffer ville forbinde sig til andre rensemidler og skabe eksempelvis giftige eller eksplosive dampe. 

Læs også
Fire bygninger på Holbæk Sygehus forvandlet til ruin
Læs også
Fire bygninger på Holbæk Sygehus forvandlet til ruin

Værnepligtige med ekspertuddannelse

Den klaustrofobiske opgave blev udført af værnepligtige i Beredskabsstyrelsens CPN-beredskab, der har gennemgået en udvidet brandmandsuddannelse og en særlig uddannelse i at omgå blandt andet farlige kemiske stoffer.

De værnepligtige var særlig velegnede til opgaven, da de samtidig har gennemgået en speciel uddannelse i at afstive bygninger og afsøge potentielt farlige områder.

De var til opgaven iklædt heldækkende, grå beskyttelsesdragter, orange hjelme og tætsiddende masker med egen luftforsyning, så de kunne klare at gå i farlige dampe. Når de kom op fra kælderen blev de vasket i et særligt telt, der er bygget til at håndtere netop at rense personer, der har været udsat for farlig kemi. 

Brand Holbæk Sygehus
Læs også
Gasdrevet tørretumbler hovedmistænkt for at starte brand på Holbæk Sygehus
Brand Holbæk Sygehus
Læs også
Gasdrevet tørretumbler hovedmistænkt for at starte brand på Holbæk Sygehus

Første opgave var at skaffe sig adgang til kælderen – og derefter undersøge kælderen for at sikre sig, at stofferne ikke var sluppet ud.

- Kælderen var heldigvis rimelig intakt, men den var oversvømmet af vand fra slukningsarbejdet. Opgaven bestod i at sikre sig, at de kemiske rengøringsmidler ikke var sluppet ud, og ellers få kælderen tømt for vand og kemi, siger Lasse E. Hansen.

Brand blussede op igen

Heldigvis var der ikke tale om nævneværdige udslip i kælderen, og der blev ikke brug for de omfattende forholdsregler ved opgaven.

- Vi var nødt til at få det undersøgt, fordi ellers kunne uskyldige stoffer have skabt ukontrollerbare kemiske forbindelse i kælderen, og det kunne have skabt nye problemer, siger Lasse E. Hansen.

Efterslukningsarbejdet på sygehuset blev afsluttet natten til torsdag, men der har også torsdag været melding om en ulmende småbrand i et hulrum i ruinen.

Ved branden på Holbæk Sygehus natten til onsdag blev fire bygninger ødelagt. Ingen kom noget til ved branden og det efterfølgende slukningsarbejde. 

Holbæk Sygehus
Læs også
Sådan ramte branden Holbæk Sygehus
Holbæk Sygehus
Læs også
Sådan ramte branden Holbæk Sygehus

Nyhedsoverblik