Uvished om kæmpevindmøller har varet i 16 år

For fire år siden lovede Henrik Hvidesten (V) at indføre vindmøllestop i Ringsted. Men i dag er der stadig ikke kommet afklaring omkring møllerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tilbage i 2001 flyttede Søren Brandbjerg Larsen med familien ind på en gård nær Ørslev i Ringsted kommune.

Umiddelbart efter, de havde underskrevet skødet, fik de meldingen om, at nabomarken sammen med 12 andre områder i Ringsted Kommune var blevet udpeget som særligt egnet til at huse kæmpevindmøller.

- Det svarer for mig til, at man får at vide, at der skal køre en motorvej lige forbi dit nye hus, siger Søren Brandbjerg Larsen, der i nu 16 år har kæmpet mod kæmpevindmøllerne.

quote Det svarer for mig til, at man får at vide, at der skal køre en motorvej lige forbi dit nye hus

Søren Brandbjerg Larsen, Ringsted

Også en del af valgkampen 2013

For fire år siden var debatten om kæmpevindmøllerne også et varmt emne i valgkampen i Ringsted Kommune. Dengang havde Søren Brandbjerg Larsen allerede gået i uvished i 12 år, og i valgdebatten, som blev sendt på TV ØST, spurgte han kandidaterne, om de ville stemme for eller imod opsætningen af kæmpevindmøller i kommunen.

Dengang lød meldingen fra den nuværende borgmester i kommunen Henrik Hvidesten (V), at han og Venstre var i mod kæmpevindmøller, og at de ville indføre et vindmøllestop. 

Henrik Hvidesten (V) mente dengang, at byrådet ’for længe havde sejlet rundt’, når det kom til at træffe en beslutning om kæmpevindmøllerne, og han mente ikke, at det var rimeligt, at borgerne i så lang havde gået i uvished.

Stadig ingen afklaring

Nu er der gået fire år, og der er stadig ikke kommet nogen afklaring.

Efter valget udsatte borgmesteren og byrådet beslutningen om kæmpevindmøllerne, og nu er ventiden kommet op på 16 år.

Borgmesteren og byrådet afventer en rapport, der skal klarlægge de sundhedsmæssige konsekvenser hos de borgere, der er naboer til kæmpevindmøller.

Rapporten, der bliver udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, skulle være kommet i 2015, men det er blevet forsinket flere gange og er stadig ikke kommet.

Borgmesteren sender aben videre

På borgmesterkontoret sender Henrik Hvidesten (V) aben videre til miljøministeriet. Han ville helst helt undgå, at der skulle opsættes flere vindmøller i kommunen, men ifølge ham er der et krav fra miljøministeriet, som pålægger kommunen at udpege områder, der kan huse kæmpevindmøllerne:

quote Jeg synes ikke, Henrik Hvidesten har leveret det, han lovede for fire år siden

Søren Brandbjerg Larsen, Ringsted

- Og derfor har jeg også spurgt forskellige miljøministre, om vi må undlade at planlægge for vindmøller i vores kommuneplan, men det må vi ikke.

Så længe rapporten om de sundhedsmæssige risici for naboer til kæmpevindmøller ikke er færdig, så kan byrådet og borgmesteren vente med at træffe en beslutning. Men stod det til Søren Brandbjerg Larsen fra Ørslev, så skulle borgmesteren stå ved sit løfte om et vindmøllestop, og en gang for alle fastslå, at kommunen nægter at opsætte de store vindmøller

- Jeg synes ikke, Henrik Hvidesten har leveret det, han lovede for fire år siden. Vi går stadig i uvished, og jeg synes det er mangel på politisk ansvar, siger Søren Brandbjerg Larsen.


Nyhedsoverblik