Uno fik betonautoværn ned over sig: Kæmper for at få førtidspension

Familien er frustrerede over, at sagsbehandlingen i Vordingborg Kommune går så langsomt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arret på venstre ben er en konstant påmindelse om den nat i 2011, da Uno Rubin fra Vordingborg er ude for en arbejdsulykke.

Han arbejdede med udvidelse af en motorvej, og det regnede den nat.

- Pludselig smutter kranførerens fingre på fjernbetjeningen, så kranen slår et slag. Og så ryger det her betonautoværn simpelthen ned over mig. Jeg får klippet venstre ben af, som så kun hænger i hud og sener, fortæller han.

- Jeg får at vide af lægerne senere, at mellem otte og ti centimeter af knoglen simpelthen er pulveriseret.

quote Jeg får at vide af lægerne senere, at mellem otte og ti centimeter af knoglen simpelthen er pulveriseret

Uno Rubin, Vordingborg

Kæmper for førtidspension

I dag går Uno Rubin med krykker og tager 21 piller om dagen for at klare hverdagen. Det betyder også, at hans tidligere meget aktive hverdag nu er mere stille.

Før arbejdede han blandt andet som lastbilchauffør, og siden ulykken har han to gange været i arbejdsprøvning i lignende job. Men kroppen kan ikke klare det. 

Sannie Nielsen
Læs også
Sannie Nielsen har sklerose: Kan ikke få tilkendt førtidspension
Sannie Nielsen
Læs også
Sannie Nielsen har sklerose: Kan ikke få tilkendt førtidspension

- Det er meget frustrerende, for det er en daglig kamp i hovedet at skulle gå. Der er så mange ting, jeg gerne vil, men det kan jeg ikke. Det er ikke særlig sjovt.

Nu kæmper Uno Rubin for at få førtidspension, men han er frustreret over den lange sagsbehandlingstid og de manglende svar fra kommunen. I øjeblikket lever Uno Rubin, hans kone Michelle Christensen og deres to børn nemlig kun for konens kontanthjælp og den hjælp, de kan få fra venner og familie.

quote Der er så mange ting, jeg gerne vil, men det kan jeg ikke. Det er ikke særlig sjovt

Uno Rubin, Vordingborg

-  Det er hårdt at rende rundt og tænke på, hvad der sker, og hvorfor der ikke kommer svar fra kommunen. Jeg føler, jeg løber panden mod en mur hele tiden, siger han.

Giver få førtidspensioner

Uno Rubin er ikke alene. Tidligere på ugen fortalte TV ØST om Sannie Nielsen fra Præstø, som har sklerose. Hun har mistet balanceevnen, førligheden i højre side, synet på højre øje og har koncentrationsbesvær, men kan alligevel ikke få førtidspension. 

Sif Holst næstformand Danske Handicaporganisationer
Læs også
Danske Handicaporganisationer: Der er for stor mistro til syge folk
Sif Holst næstformand Danske Handicaporganisationer
Læs også
Danske Handicaporganisationer: Der er for stor mistro til syge folk

I 2013 blev reglerne for førtidspension nemlig strammet, og det betyder, at der i langt færre tilfælde skal gives førtidspension, at førtidspension stort set er udelukket for personer under 40, og at borgerne skal igennem et længerevarende ressourceforløb, inden man kan tage beslutningen om førtidspension

Og Vordingborg er faktisk én af de kommuner i regionen, som uddeler allerfærrest førtidspensioner i dag. I 2016 blev der givet 17 førtidspensioner per 10.000 borgere. Kun Næstved ligger under med 14, og i toppen ligger Lolland Kommune med 44.

quote Vi følger reglerne så godt, som vi kan. Selvfølgelig kan der været noget, der falder ud, men det kommer i Ankestyrelsen og bliver behandlet der

John Pawlik (DF), formand arbejdsmarkedsudvalget

Afviser kritikken

Men i Vordingborg Kommune mener de ikke, at de er for lang tid om at give førtidspensioner, slår formanden for uddannelses- og arbejdsmarkedsudvalget, John Pawlik (DF), fast.

- Jeg synes, vi har en god administration, som forvalter de her sager, som de skal. Vi er sat i verden for at overholde danske regler, og det er staten, der har lavet den her pensionsordning, som vi er nødt til at følge, siger han og tilføjer:

- Vi følger reglerne så godt, som vi kan. Selvfølgelig kan der været noget, der falder ud, men det kommer i Ankestyrelsen og bliver behandlet der.

Uno Rubin har nu sat en advokat på sagen for at få førtidspension. 

Besparelser i Vordingborg Kommune
Læs også
KL om førtidspension: Det individuelle hensyn er vigtigt
Besparelser i Vordingborg Kommune
Læs også
KL om førtidspension: Det individuelle hensyn er vigtigt

Nyhedsoverblik