Stevns lægger pres på minister i sag om afviste elever

Unge fra Stevns Kommune har fået afvist deres ansøgning om at blive optaget på Køge Gymnasium. Nu forsøger kommunen at lægge pres på undervisningsministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan få store konsekvenser, at flere unge fra Stevns Kommune har fået afvist deres ansøgning om at blive optaget på Køge Gymnasium.

Normalt får elever fra Stevns en plads på Køge Gymnasium, men i år har flere elever end sædvanligt søgt ind på gymnasiet. Det er blandt andet elever fra nabokommunerne Ishøj, Greve og Solrød, der tager pladserne, selvom de har flere gymnasier at vælge imellem.

Afslaget betyder, at de kommende elever fra Stevns er nødsagede til at tage den offentlige trafik til netop Køge, for så at pendle videre til de øvrige nærmeste gymnasier i Haslev eller Næstved.

prisstigninger_movia.jpg
Læs også
Unge fra Stevns og Faxe i klemme: Får lang rejsevej til gymnasiet
prisstigninger_movia.jpg
Læs også
Unge fra Stevns og Faxe i klemme: Får lang rejsevej til gymnasiet

Derfor vil kommunen lægge pres på undervisningsminister Merete Riisager (LA). I et brev, som Stevns Kommunes embedsmænd netop har offentliggjort, står der blandt andet: 

Det er ikke den øgede rejsetid for elever fra Stevns, som vi anser for uacceptabel. Det er det rent principielle i, at reglerne tilsyneladende virker helt i mod hensigten for eleverne fra Stevns, nemlig at de, som bor nærmest et uddannelsessted har fortrin, står der i brevet til ministeren.

Skubbe andre unge væk

Længere nede i brevet står der:

Elever fra kommuner tæt på hovedstaden, som fravælger deres eget, nærmeste gymnasium (i nogle tilfælde indtil flere nærmere gymnasier), kommer hermed til at skubbe andre unge mennesker væk fra deres nærmeste gymnasium i Køge. Det finder vi helt uforståeligt.

Når byrådsmedlemmerne mødes på torsdag sidst på eftermiddagen, skal de beslutte den endelige ordlyd i brevet til ministeren.

Samtidig indstiller embedsmændene til, at brevet også sendes til Regionsrådsformanden i Region Sjælland, Jens Stenbæk (V), samt uddannelsesordførerne for de politiske partier i Folketinget.

Det sociale netværk forringes

I brevet lægger man desuden vægt, at de unges chancer for at opretholde og udvikle sociale netværk forringes, når de ikke får opfyldt deres ønske om optagelse på Køge Gymnasium:

Vi ved erfaringsmæssigt, at et godt socialt netværk, med både kendte og nye kammerater er altafgørende for en succesfuld gennemførelse af en ungdomsuddannelse. Vi mener, at de unge menneskers muligheder for at opretholde, udvikle og vedligeholde gode sociale netværk forringes, når de ikke får opfyldt deres ønske om optagelse på Køge Gymnasium. 

Læs også
Mikkel fik afslag fra nærmeste gymnasium: Jeg havde ikke set det komme
Læs også
Mikkel fik afslag fra nærmeste gymnasium: Jeg havde ikke set det komme

 

De har ønsket, at gennemføre en ungdomsuddannelse sammen med deres nuværende klassekammerater og andre unge fra lokalområdet. De unge fra det sydlige Stevns vil typisk ikke have nogen som helst relation til Solrød, hverken som område eller på det personlige plan.

Brevet afrundes med et forslag om ændret optagelsesregler, så de lokale gymnasier reelt kan være lokalområdets gymnasium.

TV ØST har tidligere i dag forsøgt at få en kommentar fra undervisningsminister Merete Riisager. Hun ønskede dog ikke at udtale sig.


Nyhedsoverblik