Udvikler af Sundhedsplatformen: Den er også positiv

Region Sjællands nye it-system Sundhedsplatformen bliver kritiseret kraftigt, men en udvikler bag systemet advarer mod kun at se det i et negativt lys.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg vil ikke starte en krig. Det er ikke min hensigt. Jeg vil bare gerne fortælle vores version af det her.

Sådan lyder det fra Jan Kold, der er vicedirektør i det danske it-selskab NNIT.

NNIT er underleverandør til amerikanske Epic og er med til at rulle Sundhedsplatformen ud i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Det skriver ITWatch. 

Sundhedsplatformen
Læs også
Sundhedsplatformen: Det betyder det nye system for dig
Sundhedsplatformen
Læs også
Sundhedsplatformen: Det betyder det nye system for dig

Hans syn på den voldsomme kritik af Sundhedsplatformen er, at der er to lejre i debatten: De, der ser glasset halvt fyldt, og de, der ser det halvt tomt.

Vil ikke starte en konflikt

Jan Kold træder varsomt, siger han, for hans hensigt er ikke at opildne til yderligere strid om den omdiskuterede platform, men at bidrage med en anden version i debatten.

Han er godt klar over, at han er en part i sagen, men han mener, at det kun er de negative historier om Sundhedsplatformen, der fortælles.

quote Man er ikke gået fra et godt system til et dårligt

Jan Kold, vicedirektør, NNIT

- Vi har lavet en af verdens største implementeringer i sundhedsvæsenet på tidsplanen og indenfor budgettet. Det er måske en verdensrekord. Ikke mindst i det offentlige, siger han til ITWatch. 

Så konklusionen for dig om Sundhedsplatformen, hvad er den?

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at når der er gået eksempelvis fem år, og vi sidder der og kigger tilbage, så vil dette fremstå som et af de bedste initiativer, der er taget indenfor sundhedsvæsenet nogensinde. Vi vil kunne se det som et internationalt referenceprojekt, siger han.

Godt stykke på vej

Jan Kold mener, at man allerede er nået et godt stykke af vejen for, at dette vil ske.

- Allerede nu har projektet international bevågenhed, fordi det er så stort. Vi får mange henvendelser fra andre sundhedsvæsener. Det er en af verdens største implementeringer, og det vækker positiv opsigt, siger han.

Vicedirektøren siger desuden, at han har meget stor respekt for de 50.000 sundhedsfaglige, der er ramt af dette system, og som opretholder en kvalitet og en produktivitet, der er ganske okay, forholdene taget i betragtning.

Sundhedsplatform banner
Læs også
Nedbrud på Sundhedsplatformen: Personale kunne ikke bestille blodprøver
Sundhedsplatform banner
Læs også
Nedbrud på Sundhedsplatformen: Personale kunne ikke bestille blodprøver

- Der er tvivl om årsager og virkning. Alt skyldes lige nu Sundhedsplatformen. At dømme efter debatten skyldes alle fejl i sundhedssystemet denne platform. Men der var utilsigtede hændelser før. Man er ikke gået fra et godt system til et dårligt, siger Jan Kold.

Skal platformen trækkes tilbage?

Jan Kold baserer sin viden på, at han har siddet mange år i det offentlige med store ansvarsområder indenfor blandt andet sundheds-it.

- Min grundlæggende overbevisning er, at man er gået fra 30 usammenhængende systemer. Og det kan jeg med tyngde sige, for jeg har siddet med det i 10 år. Det gav mange ekstraopgaver for klinikkerne som ikke-journalarbejde, lange log on-tider og tid på at slå de samme oplysninger op igen og igen.

Tidligere på ugen gik den nyvalgte formand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg, Christoffer Buster Reinhardt (K), ud i Version2 og luftede muligheden for at lukke for platformen. 

lisbeth_lintz.jpg
Læs også
Overlægeforening om Sundhedsplatformen: Jeg er stadigvæk bekymret
lisbeth_lintz.jpg
Læs også
Overlægeforening om Sundhedsplatformen: Jeg er stadigvæk bekymret

- Jeg har sat mig selv en deadline, at vi skal få det til at fungere inden sommer, hvor Rigsrevisionen kommer med sin undersøgelse. Hvis jeg kan konstatere, at de hjælpepakker, vi kommer med, ikke virker, så må vi tage konsekvensen som ansvarlige politikere, og det er jeg klar til, sagde han.

Hvorfor er det, at overlæger forlader deres stillinger, at der har været politikere, som er gået til regionsvalg med nedlæggelse af Sundhedsplatformen som deres agenda, og den nyvalgte formand for Region H's sundhedsudvalg maksimalt giver Sundhedsplatformen seks måneder til at virke i?

- Der er mange forskellige holdninger, men det er tydeligt, at de mest utilfredse har fået mest taletid, og de har haft mest lyst til at tale. Jeg syntes vitterligt, at der også er grund til at lytte til de positive, lyder det fra Jan Kold.

Nyvalgte politikere har holdninger

Jan Kold erkender, at der er nyvalgte politikere, som har skarpe holdninger til, hvad der skal ske, men han hæfter sig samtidig ved, at der også er politikere, der var med til at stemme den igennem.

- De minder os om, hvad det var, vi oprindeligt blev enige om at ville opnå, som NNIT-vicedirektøren siger til ITWatch. 

Slagelse Sygehus hovedindgang
Læs også
Region Sjælland giver læger mundkurv på om nyt IT-system
Slagelse Sygehus hovedindgang
Læs også
Region Sjælland giver læger mundkurv på om nyt IT-system

Vil folk bare score billige point?

- Jeg tror, de udtaler sig i forhold til de holdninger, de har, og hvad deres motiver måtte være, kan jeg ikke udtale mig om, siger Jan Kold.

Han glæder sig dog over, at debatten er blevet mere nuanceret. Blandt andet henviser han til Radio24syvs dækning af sagen de seneste dage som et godt eksempel på dette.


Nyhedsoverblik