Udvalg forklarer: Derfor fik Kramnitse afslag på "z"

Hvis beboerne i Kramnitse skal have ændret stavemåden af byens navn, kræver det en underskriftindsamling eller en lokal folkeafstemning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Kramnitse på Lolland vil den lokale beboerforening gerne have stavet bynavnet med z.

Men det har den fået afslag på i Stednavneudvalget under Kulturministeriet, som er det, der bestemmer om et stednavn må ændre stavemåde.

- Det er fordi stednavne i Danmark skal overholde dansk retskrivning, siger Peder Gammeltoft, som er formand for Stednavneudvalget og lektor i navneforskning.

Læs også
Landsby kæmper for eget bynavn: Vil have z´et tilbage
Læs også
Landsby kæmper for eget bynavn: Vil have z´et tilbage

Skilteforvirring

I Kramnitse er beboerforeningen træt af, at der er total skilteforvirring i byen. Nogle steder bliver bynavnet stavet med s, andre steder med z.

quote Man skal kunne bevise, at der er belæg for en ændring

Peder Gammeltoft, Formand, Stednavneudvalget

Men at få skiltene lavet om, kræver at de lokale er enige, og at lokalpolitikerne bakker op:

- Man skal jo sikre sig, at der er folkelig opbakning til, at et stednavn skal have ændret stavemåde, og det gøres ved at vi i stednavneudvalget får en henvendelse fra den lokale kommune, som har haft sagen oppe på et byrådsmøde, og så behandler vi sagen derfra, siger Peder Gammeltoft.

Så der er mulighed for at få det ændret?

- Ja, det er der, men man skal kunne bevise, at der er belæg for en ændring. F.eks. ved at vise de historiske former af navnet, som man mener, det skal staves. Men det er der ikke belæg for i tilfældet med Kramnitse, siger formanden for stednavneudvalget, Peder Gammeltoft.

quote Hvis Kramnitse skulle gå nogle veje med den her sag, så skal de jo vise, at der er stor folkelig opbakning om det lokalt.

Peder Gammeltoft, formand, Stednavneudvalget

Lokal folkeafstemning kan afgøre stavemåde

- Hvis Kramnitse skulle gå nogle veje med den her sag, så skal de jo vise, at der er stor folkelig opbakning om det lokalt. Der kan man jo lave en underskriftindsamling, eller måske endnu bedre få en lokal folkeafstemning om, hvordan de vil have navnet stavet, og så skal vi gerne se på sagen, når vi får henvendelsen fra dem gennem Lolland Kommune, siger Peder Gammeltoft til TV ØST.

Stednavneudvalgte får én til to henvendelser om året, hvor indbyggere gerne vil have ændret stavemåden af et bynavn.

Når det ikke bare er sådan at få ændret en stavemåde, er det ifølge Peder Gammeltoft for at sikre entydighed.

- Vi skal jo være sikre på at kunne finde stedet. Hvis man staver et stednavn på mange forskellige måder, så er det alt andet lige sværere at finde frem til den rette, men hvis man har én fast skrivemåde, som man anvender, så er det problem ikke-eksisterende, siger formanden for Stednavneudvalget.

 


Nyhedsoverblik