Udspil til medieforlig: Det betyder det for dig

TV2's regioner skal spare to procent årligt de næste fem år - regionale og lokale dagblade får udsigt til mere støtte. Det lægger regionen op til i nyt medieudspil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når regeringen skal forhandle en ny medieaftale på plads, vil især de regionale medier blive emne for en central diskussion.

Medieudspillet fra kulturminister Mette Bock lægger op til en besparelse på to procent på TV2's regioner, herunder TV ØST, hvert år i fem år. 

Mediestøtten til dagbladene skal til gengæld flyttes, så de landsdækkende aviser får mindre, mens mindre regionale og lokale dagblade får mere.

- Distrikts- og lokalaviserne skal have støtte til det journalistiske indhold. Der er et stigende omfang af journalistisk stof i ugeaviserne, og det bliver læst. Vi vil skubbe noget af støtten fra de landsdækkende medier ud til de regionale/lokale, sagde kulturminister Mette Bock under fremlæggelsen af udspillet.  

Vi afventer detaljerne

Administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør på Sjællandske Medier, Torben Dalby Larsen, har også fulgt ministernes præsentation af udspillet "Nye medier, nye vaner, nye tider". 

- Det er selvfølgelig glædeligt, at der er fokus på kvaliteten i den regionale nyhedsformidling. Og det er også rart, at der bliver lagt op til, at digitale nyhedsmedier kan fritages fra moms, siger Torben Dalby Larsen. 

Udspillet blev præsenteret i overskriftsform, og der er således ikke kommet detaljer ud om, hvad regeringen går til forhandlingsbordet med på de enkelte områder. 

- Lige nu kan vi ikke vurdere, hvilke konkrete følger udspillet får for Sjællandske Medier. Det afgørende er jo, hvad der kommer til at ske nu. Eksempelvis mangler vi svar på, hvor pengene til ugeaviserne skal komme fra. Vi kan ikke se, om vi får flere eller færre penge, siger Torben Dalby Larsen. 

Til et spørgsmål efter pressemødet svarede Mette Bock, at det kan være, at udgiverloftet bliver flyttet - det dækker over, hvad et medie maksimalt kan få i støtte - som en metode til at skaffe flere midler til lokale og regionale medier. 

Hårde forhandlinger i vente

Dansk Folkeparti har på forhånd godkendt besparelsen på DR, men er lodret imod beskæringen af TV2-regionerne

- Vi ønsker at styrke de regionale og lokale medier. Så det (besparelserne i udspillet, red.) er stik modsat dét, vi vil i Dansk Folkeparti, siger Morten Marinus til TV2.

Kulturminister Mette Bock slog fast, at de to procent, TV2-regionerne skal spare, svarer til den besparelse på to procent, der er lagt ned over andre offentlige insitutioner. 

På de store linjer går regeringen som bekendt ind til forhandlingerne med et krav om at skære 20 procent på DR. Det skal blandt andet ske ved at lukke to tv-kanaler, sende en tv-kanal i udbud og sende en DAB-radiokanal i udbud.

Salget af TV2 har været drøftet i flere år, og i kulturministerens udspil kommer et salg et skridt nærmere med et forslag om i første omgang at sælge 40 procent. Public Service-kravene til TV2 fortsætter uanfægtet. 

Radio24Syv bliver i et nyt udbud af FM4 også rundbarberet med en besparelse på 33 procent over fem år. Dog får stationen lov til at sælge reklameplads. 

Og så understregede kulturministeren, at FM-båndet slukkes i 2021. 

OVERBLIK: Her er regeringens medieudspil

  • Regeringen vil sælge 40 procent af TV2.
  • TV2-regionerne skal spare to procent om året de kommende fem år.
  • DR skal skære 20 procent af sit budget. Det skal blandt andet ske ved at lukke to af mediets i alt seks tv-kanaler.
  • Regeringen vil seksdoble public service-puljen, der i løbet af forligsperioden øges fra 35 millioner kroner årligt til omkring 220 millioner kroner årligt.
  • Når den gældende sendetilladelse til Radio24syv udløber ved udgangen af oktober 2019, genudbydes sendepladsen. Kanalen udbydes med en reduktion på 33 procent og mister dermed en tredjedel af sin bevilling.
  • En tv-kanal med kulturindhold og folkeoplysning samt en DAB-radiokanal med klassisk musik og kulturformidling skal sendes i udbud.
  • Digitale medier skal have samme momsfritagelse, som de trykte aviser får i dag.
  • Der etableres en pulje med henblik på støtte til distrikts- og ugeaviser på grund af mediernes betydning for nyhedsformidlingen i de lokale områder.
  • Iværksætterstøtten til nye trykte og elektroniske nyhedsmedier øges.
  • DR og TV2's nuværende forpligtelse til at købe dansk film ophæves. Samtidig øges den øvrige filmstøtte med i alt 120 millioner kroner årligt.
  • FM-radio lukkes, to år efter at 50 procent af lytningen er digital. Lukningen finder dog sted senest i 2021.
Kilde: Kulturministeriet/ritzau

Nyhedsoverblik