Udskældt asylchef renset - benlås var lovlig

Det var lovligt nødværge, da en tidligere lejrchef fra asyllejren i Næstved lagde en person i benlås

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var "lovlig nødværge", da den tidligere lejrchef for den nu nedlagte teltlejr for asylansøgere i Næstved Kent Skou Nielsen i maj 2016 lagde en mandlig asylansøger i en benlås sammen med to medarbejdere.

Det fremgår af en dom, der blev afsagt torsdag i Retten i Svendborg, fortæller Radio24syv.

Den tidligere lejrchef Kent Skou Nielsen blev bortvist fra sit job af Langeland Kommune, der drev teltlejren, og alvorligt kritiseret i Dagbladet Information på grund af episoden, hvor han lagde asylansøgeren i en benlås.

Retten fastslår, at der ikke var grundlag for Langeland Kommunens bortvisningen af Kent Skou Nielsen, og at bortvisningen var "båret af et hensyn til at afbøde en mediestorm under opsejling mod asylcentret".

Usaglig fratrædelse

Den efterfølgende fratrædelsesaftale med Kent Skou Nielsen byggede på "et usagligt grundlag", da Kent Skou Nielsen fik det indtryk, at alternativet til indgåelse af fratrædelsesaftalen var "bortvisning og udstilling i pressen", står der i dommen fra byretten, fortæller Radio24syv.

Langeland Kommune skal nu betale 50.000 kroner i erstatning til den tidligere lejrchef Kent Skou Nielsen. Det er en lille del af det beløb, han havde forlangt, men den tidligere lejrchef er alligevel lettet:

- Det betyder, at jeg kan komme videre i mit liv. Sagen har været en stor mavepuster. Jeg er overrasket over, hvor kolossal stor indflydelse medier kan have på myndigheders beslutninger, siger Kent Skou Nielsen til Radio24syv.

Stor medieomtale af sagen

Dagbladet Information skrev i en stort opsat artikel den 14. maj 2016, at beboerne i lejren "levede i frygt" for lejrchefen, der 12 dage tidligere havde lagt en mandlig asylansøger i benlås sammen med to medarbejdere. Dagen før var Kent Skou Nielsen blevet bortvist fra sit job, efter at Information havde sendt en video af episoden til Langeland Kommune.

Juridisk konsulent i Amnesty International Claus Juul sagde dengang til Information, at personalet "som udgangspunkt" ikke må benytte en sådan benlås, og Claus Juul henviste til to andre sager, hvor anholdte mistede livet efter at have været lagt i benlås, oplyser Radio24syv.

"Dels er det stærkt smertevoldende at vride en arm om på den måde, dels kan man dø af kvælning ved at have en mand siddende på ryggen med armen vredet om," sagde Claus Juul fra Amnesty International til Information. Hans vurdering var, at Kent Skou Nielsen og hans kolleger var "vant til at slås", men næppe vant til at "håndtere torturofre og krigsflygtninge."

Retten i Svendborg lægger i sin afgørelse vægt på, at benlåsen ifølge de impliceredes vidneudsagn var kortvarig - 10-30 sekunder - at de tre medarbejdere talte med asylansøgeren for at sikre sig, at hans vejrtrækning fungerede, at lejrchefen ikke lagde sin vægt ind over asylansøgeren, og at alle tre medarbejdere i øvrigt "tillempede grebene", for at det ikke skulle gøre for ondt på asylansøgeren, ligesom personalet i øvrigt "afbrød fastholdelsen", da asylansøgeren var faldet til ro. Alle var trænede "i fastholdelses-teknikker eller konflikthåndtering."

Information citerede i maj 2016 asylansøgeren selv for at sige, at lejrchefen efter et skænderi tog fat i ham bagfra. "Jeg blev forskrækket og slap ud af hans greb for at komme væk fra ham. Han tilkaldte to af sine medarbejdere. De tog fat i mig og holdt mig nede i jorden, og jeg kunne knap trække vejret og begyndte at bløde fra mit tandkød og hoved," sagde asylansøgeren. En anden asylansøger, der overværede episoden, blev i Information citeret for at sige: "Det var ikke nødvendigt at tage så hårdt fat i ham. Han gjorde ingenting for at fremprovokere det."

En tidligere medarbejder på asylcenteret fortæller dog i et vidneudsagn til retten, at asylansøgeren havde truet med at stikke en kniv i ryggen på Kent Skou Nielsen tidligere på dagen. Dødstruslen blev ikke nævnt i Informations artikel, selvom avisen var blevet informeret om den. Avisen har bragt en rettelse.

Asylansøger ville skære i lejrchef

Ifølge Kent Skou Nielsen mødte han asylansøgeren, da denne slog på en rude og sagde, at han ville "skære" i Kent Skou Nielsen. Det endte ifølge Kent Skou Nielsen med, at asylansøgeren slog ud efter ham, hvorefter han sammen med to medarbejdere lagde asylansøgeren i den benlås, som byretten nu har fastslået var "lovlig nødværge".

Retten i Svendborg lægger i sin afgørelse vægt på, at asylansøgeren "tidligere havde udvist voldelig, grænseoverskridende og truende adfærd overfor andre beboere og personalet knyttet til centret", og at Kent Skou Nielsen havde en "begrundet frygt for, at han var bevæbnet med en kniv".

Asylansøgeren ankom til lejren 18 dage før episoden med benlåsen, og ifølge forklaringer i retten havde han opført sig voldeligt i et tidligere asylcenter. Han var indberettet otte gange, og det blev oplyst, at asylsøgeren "ikke måtte være i nærheden af kvinder og børn."

Asylansøgeren, der blev lagt i benlås, er nu tiltalt for vold mod Kent Skou Nielsen.

Kent Skou Nielsen har tidligere fået en betinget dom for ulovligt magtanvendelse, da han i 2014 var forstander på et behandlingssted for omsorgssvigtede børn og unge.

Læs mere her.

 


Nyhedsoverblik