Udsat for svigt af Slagelse Sygehus: "Det er meget sent, påbuddet kommer"

Slagelse Sygehus har fået forbud mod at modtage og behandle akutte neurologiske patienter. Susanne Hansens far var blev svigtet af sygehuset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg tænker, det er meget sent, påbuddet kommer. 

Sådan lyder det fra Susanne Hansen, der sidste år mistede sin far, efter han blev overført til det neurologiske afsnit på Slagelse Sygehus. 

Torsdag fik sygehuset af hensyn til patientsikkerheden forbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed mod at behandle visse neurologiske patienter.

- Vi får en indberetning fra nogle læger, der er ansat på neurologisk afdeling på Slagelse Sygehus. Det er nogle yngre læger, som er meget, meget utrygge ved at være ansat dernede, og som er bekymrede for patienternes sikkerhed, fortæller Annette Lykke Petri, der er tilsynschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV ØST. 

quote Vagn Bach kunne have undgået påbuddet, hvis han selv havde indset, at der var noget galt

Susanne Hansen

Indlagt i december 2015

Susanne Hansens far, den 73-årige folkepensionist, som var bosat i Slagelse, blev opereret på intensivafdelingen på Rigshospitalet i København, og senere overflyttet til intensivafdelingen på Slagelse Sygehus i december 2015. Her så Venny Mortensen ud til at komme sig efter sin blodprop.

- Da han bliver fra den intensive afdeling til den neurologiske afdeling, startede de jo fint ud med at pacificere min far med stesolid og morfin for at holde ham rolig. Det var i hvert fald den oplevelse, vi fik. Og så var han slet ikke i stand til at træne, siger Susanne Hansen i dag. 

Vagn Bach2
Læs også
Sygehusdirektør: Påbuddet er ubegrundet
Vagn Bach2
Læs også
Sygehusdirektør: Påbuddet er ubegrundet

Efter et par dage på Slagelse Sygehus kommer Susanne Hansen og moderen og ser til ham, hvor han er blålilla i hovedet, fordi han ikke kan få vejret. Hans trakeostomi er fjernet, som ellers skulle lindre en blokering af luftvejene. 

- Vi løber ud på gangen og gør opmærksom på, at her er altså noget fuldstændig galt. De kommer ind og kan også godt se, at den er helt galt. De tror så, at han får en ny hjerneblødning, hvilket jeg føler mig totalt overbevist om, at det har han ikke, siger Susanne Hansen.

Se eller gense indslaget om Slagelse Sygehus, som tidligere i år blev skarpt kritiseret af Styrelsen for Patientsikkerhed, fordi Susanne Hansens 73-årige far blev svigtet på Neurologisk Afsnit: 

 

Styrelse: Sygehuset svigtede

Der bliver foretaget en scanning af Venny Mortensen, som viser, at det rigtigt nok ikke er en hjerneblødning.  

- De får sat trakeostomien i igen på opfordring fra mig af. Og så begynder han at kunne trække vejret normalt igen. Men i den situation sker der det, at han får maveindhold ned lungerne og så opstår alle de efterfølgende lungebetændelser, og så skal han have yderligere medicin for at komme det til livs, siger Susanne Hansen.

- Han bliver så svækket, at han ikke på noget tidspunkt bliver mulig at foretage genoptræning på. 

Annete Lykke Petri
Læs også
Tilsynschef: Første gang sygehus får sådan et påbud
Annete Lykke Petri
Læs også
Tilsynschef: Første gang sygehus får sådan et påbud

Venny Mortensen afgik ved døden den 25. marts 2016 som følge af gentagende lungebetændelser. I maj vælger familien at klage over behandlingen på afdelingen i Slagelse. 

Styrelsen for Patientsikkerhed gav familien medhold i, at behandlingen fra den 15. til den 17. februar 2016 på Slagelse Sygehus ikke var fagligt forsvarligt.

De tog ham ikke alvorligt

Og torsdag fik Slagelse Sygehus et forbud mod at modtage og behandle visse akutte neurologiske patienter. Og det mener Susanne Hansen er på sin plads. Hun tildeler sygehuset en stor del af skylden for, hvorfor hendes far døde sidste år.

- Det føler jeg, fordi jeg føler ikke, de har taget ham alvorligt på noget tidspunkt. Det er, som om han var opgivet på forhånd. Og så har de svigtet ham, fordi de ikke har friholdt hans luftveje og sørget for, at det her med trakeostomien ikke sker. Han har jo ikke været under opsyn. Samme dag var han jo rent faktisk faldet ud af sin kørestol, siger Susanne Hansen.

- Jeg tænker, at det er rimeligt. For de har ikke kompetencer eller ressoucerne til det. De er begge mangelvarer. 

Læs også
Sygehus svigtede Susannes far: Jeg sætter aldrig mine ben dér igen
Læs også
Sygehus svigtede Susannes far: Jeg sætter aldrig mine ben dér igen

Sent, påbuddet kommer

Påbuddet kommer som følge af et tilsynsbesøg fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som i maj sidste år fik en henvendelse om forholdene på sygehuset.

I februar i år kom styrelsen igen på besøg, og forholdene var altså ikke blevet bedre. Og det får Susanne Hansen til at tænke over, om man skulle have givet påbuddet noget før.

- Hvor mange patienter er gået derfra i en for dårlig kondition i forhold til det, de ellers skulle have opnået, hvis de havde fået den behandling, de skulle have haft? Hvor mange yderligere dødsfald har der været i den periode? Jeg tænker, at det er meget sent, det kommer påbuddet, siger hun.

- Vagn Bach kunne have undgået påbuddet, hvis han selv havde indset, at der var noget galt. 

Tror du, din far havde været her i dag, hvis alle forhold havde været i orden på Slagelse Sygehus? 

- Ja, det er jeg 100 procent sikker på, at han havde været. 

slagelse_sygehus.jpg
Læs også
Slagelse Sygehus får forbud mod at modtage akutte neurologiske patienter
slagelse_sygehus.jpg
Læs også
Slagelse Sygehus får forbud mod at modtage akutte neurologiske patienter

Nyhedsoverblik