Uddannelse rykker nærmere mod unge på landet

Regeringen vil sikre bedre udbud af erhvervsuddannelser og erhvervsgymnasiale uddannelser i tyndt befolkede områder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) og regeringen vil sikre bedre udbud af erhvervsuddannelser og erhvervsgymnasiale uddannelser med et ekstraordinært tilskud på 25 millioner kroner, så skolerne kan få op til halvanden million kroner i støtte til at oprette satellituddannelser i tyndt befolkede områder.

Det skriver avisen Danmark.

De 25 millioner kroner er et ekstraordinært tilskud og dertil følger et beløb til drift fra regeringens reservepulje på 60 millioner kroner.

quote Det skal være lysten og ikke geografien, som afgør valget

Sophie Løhde (V), innovationsminister

Engangsbeløbet dækker skolernes udgifter til for eksempel etablering i lejede lokaler med erfaringerne fra aftalen om Vækst og udvikling i hele Danmark. Målet er at sikre unge uddannelser i områder, hvor de ikke eksisterer i forvejen.

- Vi vil løfte uddannelserne, for det er vigtigt at få dem tættere på de unge, så man får lettere ved at starte på en erhvervsrettet uddannelse i egne, hvor der ikke eksisterer en erhvervsrettet uddannelse i forvejen. Det handler om at sikre alle unge en mulighed for at tage drømmeuddannelsen. Det skal ikke være andet- eller tredjevalget, fordi den skole, man helst vil gå på, er en times transport væk. Det skal være lysten og ikke geografien, som afgør valget, siger minister for offentlig innovation Sophie Løhde til avisen Danmark.

tamu_vordingborgs_vksteder_nes_for_euc_sjlands_elever_til_august_2019.jpg
Læs også
Ny håndværkeruddannelse åbner i Vordingborg - flere kan være på vej
tamu_vordingborgs_vksteder_nes_for_euc_sjlands_elever_til_august_2019.jpg
Læs også
Ny håndværkeruddannelse åbner i Vordingborg - flere kan være på vej

Regeringen støttede i foråret etablering af uddannelsesinstitutioner i de fem regioner med 160 millioner kroner, og puljen til satelitter ligger i forlængelse af den strategi, så en erhvervsskole eksempelvis kan etablere et grundforløb 1 i et nyt område eller et alment gymnasium kan oprette en htx-linje som et nyt tilbud til unge i lokalområdet.

Bliver offentliggjort onsdag

De ekstra penge er en del af regeringens samlede ungeudspil, som bliver offentliggjort onsdag.

I forvejen har regeringen og forligspartierne bag finansloven sat 10 millioner kroner af til de små erhvervsskoler for næste år og samme beløb årligt i de næste fire år for at løfte gymnasier i tyndt befolkede områder.

Den forskel på et og fire år møder kritik fra Danske Erhvervsskoler og Gymnasier, men ifølge Sophie Løhde arbejder regeringen på at udligne forskellen i det økonomiske grundlag for gymnasier og erhvervsskoler.

- Vi giver nu 25 millioner kroner til nye uddannelser og ændrer samtidig reglerne for udkantstilskud, så der ikke er millioner til forskel på, om man er udkantsgymnasium eller udkantserhvervsskole. I dag er forskellen for stor både omkring beløb og kriterier. Det nytter ikke, at vi forskelsbehandler og stiller erhvervsskoler langt ringere end gymnasier i udkantsområder, siger Sophie Løhde.

080219an_sygeplejersker2_miha.jpg
Læs også
Særlig uddannelse skal skaffe flere unge læger til Region Sjælland
080219an_sygeplejersker2_miha.jpg
Læs også
Særlig uddannelse skal skaffe flere unge læger til Region Sjælland

Almene gymnasier i udkantsområder får i gennemsnit 2,1 millioner kroner i udkantstilskud i år, mens erhvervsskolerne får 1,2 million kroner. Regeringen lægger med ungeudspillet op til en revision af taxameterordningen, som fokuserer på aktivitet mere end udbud af uddannelser.

- Vi skal have udlignet den helt uforklarlige forskel. Ikke ved at gymnasierne skal spise deres egen hale, men at vi poster penge i at få løftet tilskuddet til erhvervsskolerne, forklarer Sophie Løhde over for avisen Danmark.


Nyhedsoverblik