Tysk museumsinspektør rystet efter indbrud: - Det værste jeg kunne forestille mig

Lederen på det tyske museum, der har lånt sin vikingeudstilling til Danmarks Borgcenter, var chokeret over mandagens tyveri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag morgen ringede telefonen hos den daglige leder af vikingemuseet i Hedeby i Tyskland, Ute Drews.

I den anden ende ventede en noget rystende besked.

En kopi af det uvurderlige Hiddensee-smykke og seks unikke presforme til det originale smykke var blevet stjålet på Danmarks Borgcenter i Vordingborg. Og det var genstande fra Vikingetiden, som det tyske museum havde udlånt til det sydsjællandske.

- Jeg blev frygteligt forskrækket, da jeg hørte beskeden fra Vordingborg. At noget blev stjålet fra udstillingen var det værste, jeg kunne forestille mig, siger Ute Drews til TV ØST.

quote Vi har ikke haft grund til at tvivle på, at sikkerheden hos vores kollegaer i Vordingborg ikke var god nok. Derfor kom det også bag på mig, at det lykkedes nogen at trænge ind

Ute Drews, leder på vikingemuseet i Hedeby

Sikkerhedsbrud ryster

Vikingemuseet i Tyskland har aldrig lånt deres udstilling med omkring 2.000 genstande fra vikingetiden ud til et museum i udlandet før, og Borgcentret i Vordingborg fik blandt andet lov, fordi deres sikkerhedsniveau er så højt.

- Vi har ikke haft grund til at tvivle på, at sikkerheden hos vores kollegaer i Vordingborg var god nok. Derfor kom det også bag på mig, at det lykkedes nogen at trænge ind. Jeg var rystet over bruddet på sikkerheden, siger den tyske museumsleder. 

Keld Møller Hansen
Læs også
Målløs museumsdirektør efter indbrud: Det var forfærdeligt at vågne til
Keld Møller Hansen
Læs også
Målløs museumsdirektør efter indbrud: Det var forfærdeligt at vågne til

- Så forskrækkelsen var stor, men glæden var også desto større, da vores genstande hurtigt blev fundet igen, tilføjer hun.

Forbilledligt politiarbejde

De to indbrudstyve blev nemlig ved et lykketræf fanget bag en mejetærsker, der var på vej med politieskorte over Storstrømsbroen. Tyvene kunne ikke komme forbi det store landbrugskøretøj, og da en af de to kravlede udover kanten på broen, blev flere patruljer tilkaldt.

quote Politiet og personalet i Vordingborg har arbejdet forbilledligt

Ute Drews, leder på vikingemuseet i Hedeby

Tyvene – to mænd fra Københavnsområdet på 25 og 31 år – blev anholdt, og kort tid efter fandt politiet de stjålne genstande i en rygsæk under Storstrømsbroen.

- Politiet og personalet i Vordingborg har arbejdet forbilledligt. Jeg har set indbrudsprotokollen, og sikkerhedsinstrukserne fungerede, som de skulle. Jeg er glad for, at det gik så hurtigt med at fange tyvene, siger Ute Drews.

Og netop fordi reaktionen fra Danmarks Borgcenter og dansk politi kom så prompte, er det tyske museum ikke bange for at lade udstillingen fortsætte frem til den planlagte afslutning i oktober. 

2.jpg
Læs også
Politiet anholder to personer: Tyveri på stort museum
2.jpg
Læs også
Politiet anholder to personer: Tyveri på stort museum

- Vi går ud fra, at der ikke vil ske brud på sikkerheden igen. Det bekymrer jeg mig ikke om. Kollegaerne i Vordingborg er meget professionelle, og de har fundet en rigtig god løsning på problemet. Det beroliger mig, at sikkerheden både er genoprettet og oprustet, siger museumslederen.

quote Vi regner med, at alle tingene kommer godt hjem igen. Vi har ikke grund til at tro andet

Ute Drews, leder på vikingemuseet i Hedeby

- Det sker aldrig igen

Udstillingen udlånt til Danmarks Borgcenter hedder Vikingernes Metropol, og den kredser omkring Hedeby, der var Vikingetidens største handelsmetropol. Her blev de nordiske lande forbundet med de store riger i syd og øst, og der blev blandt handlet med pels fra Rusland, glas fra Italien og krydderier fra Mellemøsten.

Og Ute Drews glæder sig til igen at kunne åbne udstillingen på tysk jord:

- Vi regner med, at alle tingene kommer godt hjem igen. Vi har ikke grund til at tro andet. Det her var en enlig svale, og det sker aldrig igen, regner jeg med.

De to indbrudstyve er blevet sigtet for tyveri af særlig grov beskaffenhed til flere millioner kroner og uvurderlig kulturhistorisk værdi. De er varetægtsfængslet frem til 12. september. 

Opbrudt dør Borgcenter
Læs også
Indbrud i borgcenter tog to minutter: Nu starter tyvene tiden i fængsel
Opbrudt dør Borgcenter
Læs også
Indbrud i borgcenter tog to minutter: Nu starter tyvene tiden i fængsel
Se indslaget: I oktober 2016 var TV ØST et smut i Hedeby sammen med Danmarks Borgcenter i Vordingborg for at se den udstillingen Vikingernes Metropol.

 


Nyhedsoverblik