Tvist om naturpark-planer deler Reersø i to

I Reersø vil en række borgere ikke være en del af Naturpark Åmosen. De har startet en underskriftsindsamling mod projektet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Reersø er stemningen borgerne imellem nærmest koldere end den kuldebølge, der har ramt regionen.

I hvert fald er der dyb uenighed om, hvorvidt området skal være en del af Naturpark Åmosen, der i alt er 8.000 hektar stor og blandt andet tæller Tissø og Skarresø.

Lokalrådet siger ja og har ansøgt om at få Reersø med i Naturpark Åmosen, mens en stor gruppe borgere i området siger nej. Samtidig bunder striden også i, at en lang række borgere først fandt ud af, at lokalrådet barslede med at blive en del af naturparken, da de læste om det i Nordvestnyt i midten af januar.

quote Det er 15-20 borgere, der har besluttet det her, men vi er jo 546, og man burde have lavet en borgerinddragelse

Johnny Lihme, borger i Reersø

- Vi er ikke blevet hørt. Når man planlægger sådan noget her, så bliver man nødt til at høre, om det har en lokal forankring. Og det er min fornemmelse, at det har det ikke, siger Johnny Lihme, der bor i Reersø.

- Det er 15-20 borgere, der har besluttet det her, men vi er jo 546, og man burde have lavet en borgerinddragelse, så man var sikker på, at vi rent faktisk ønskede at være en del af det her.

Læs også
Fanget i fotofælde: Odderen er kommet for at blive i Åmosen
Læs også
Fanget i fotofælde: Odderen er kommet for at blive i Åmosen

Samler underskrifter mod planer

I dag, lørdag, er grøften mellem borgerne ikke alene den holdningsbaserede. Den er er også fysisk. På den lokale kro sidder ja-sigerne, mens nej-sigerne samler underskrifter mod naturpark-planerne i bådklubben på havnen. Først på formiddagen havde de samlet over 100.

- Problemet er jo, at mange af dem, der er modstander af det her projekt, mener, at Reersø er noget unikt i sig selv. Vi skal brande os på at være Reersø. Naturparken er noget andet, og de skal brande sig på at være det, men det behøver vi ikke være en del af, siger Johnny Lihme.

quote Projektet i sig selv giver jo ingen forandringer. Kun hvis man selv vil

Claus Eriksen, kasserer, Reersø Lokalråd

I lokalrådet erkender de, at de ikke fik inddraget resten af borgerne i ideen i tide.

- Det vil jeg give dem ret i, og det har vi også beklaget flere gange. Kommunikationen kunne have været meget bedre, siger Claus Eriksen, der er kasserer i lokalrådet.

Han fastholder dog, at der vil være mange fordele ved at være en del af Naturpark Åmosen.

- Projektet i sig selv giver jo ingen forandringer. Kun hvis man selv vil. Men det kan bidrage til, at vi som borgere kan søge nogle midler, som vi ikke ellers kunne søge, fordi det simpelthen kræver for meget. De midler kan naturparken søge for os, siger han. 

Reersø Museum
Læs også
Danmarks måske mindste museum åbner i Reersø
Reersø Museum
Læs også
Danmarks måske mindste museum åbner i Reersø

Frygter et væld af turister

Men den forklaring og begrundelse giver Johnny Lihme nu ikke meget for.

quote Jeg kan slet ikke se nogen fordele ved at være en del af det her projekt

Johnny Lihme (V), borger i Reersø og medlem af byrådet

- Jeg kan slet ikke se nogen fordele ved at være en del af det her projekt. Vi kan jo gøre, som vi vil, det har vi altid gjort. Vi har skaffet ti millioner kroner til havnen for eksempel. Vi behøver ikke være en del af naturparken for at kunne lave ting, siger han.

Samtidig er der også flere af nej-sigerne, der frygter, at det vil betyde, at Reersø kommer til at svømme over med turister.

- Mange af dem, der er imod det her, frygter, at Reersø bliver stoppet helt til med turister. Det er ikke turister, vi mangler. Vi er et unikt sted, vi har flot natur, vi har en flot kulturhistorie på, og det er alene det, vi skal brande os på, siger Johnny Lihme.

- Det synes jeg er et tyndt argument. Der er jo ingen af de andre steder, der er blevet overrendt af turister, siger Claus Eriksen som modsvar. 

Læs også
20.000 ørreder undsluppet: Truer de vilde ørreder
Læs også
20.000 ørreder undsluppet: Truer de vilde ørreder

Vil gerne have Reersø med

Hos Naturpark Åmosen håber de, at Reersø vil være med i projektet.

quote Det er et tilbud. Vi står med åbne arme, men de skal selv bestemme, om de vil være med

Ole Rasmussen, sekretariatschef, Naturpark Åmosen

- Vi vil gerne have Reersø med, fordi de har nogle natur- og kulturperler, og Reersø er et rigtigt spændende område. Vi tror på, at vi kan få et godt samarbejde, der både kan styrke naturparken og Reersø, siger sekretariatschef Ole Rasmussen fra Naturpark Åmose.

Han understreger dog, at det helt og aldeles er op til borgerne i Reersø, om de vil være en del af projektet.

- Det er et tilbud. Vi står med åbne arme, men de skal selv bestemme, om de vil være med.

Tilbage i Reersø er luften stadig kold. Blandt andet på Facebook går bølgerne højt, og 150 lokale har meldt sig ind i lokalrådet for at få presset nej’et igennem. 

- Der er noget mistillid, og sådan vil det være, når bølgerne går lidt højt. Men vi håber at få styr på det her, så vi kan snakke sammen alle sammen igen. Det tror jeg på, siger Johnny Lihme. 

reersoe_-_ekstra_godt_tilbud_paa_vaders.jpg
Læs også
Et slagtilbud fra Reersø Købmand midt i vandmasserne
reersoe_-_ekstra_godt_tilbud_paa_vaders.jpg
Læs også
Et slagtilbud fra Reersø Købmand midt i vandmasserne

En kedelig diskussion

Generelt håber alle parter, at der kan komme ro på tingene igen. I næste uge afleverer nej-sigerne deres underskrifter til Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), og der skal være generalforsamling i lokalrådet, hvor der skal stemmes om, hvorvidt ansøgningen til naturparken skal trækkes tilbage.

- Både lokalrådet, naturparken og Kalundborg Kommune har sagt, at hvis ikke der er lokal opbakning, så bliver det ikke til noget. Og det synes jeg allerede nu, jeg kan se, at det er der ikke, slutter Johnny Lihme.

- Jeg synes, det er kedeligt med den her diskusion. Jeg kan ikke se argumentet for at sige nej, men jeg håber, at vi kan arbejde sammen om det, og at vi ikke sidder fast i den her dårlige dialog, siger Claus Eriksen.


Nyhedsoverblik