Tusindvis af svaler indtager Vordingborg Havn

Flere tusind svaler flyver lige nu rundt på lystbådehavnen i Vordingborg og leder efter mad, inden de tager på træk sydpå.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I øjeblikket har titusindvis af svaler et pitstop på lystbådehavnen i Vordingborg.

De har nemlig indledt deres årlige træk til Sydafrika.

- Jeg havde ikke været færdig med at tælle endnu, hvis jeg skulle have talt dem, fortæller fotografen Per Rasmussen, der så fuglene klokken 05.30 i morges. 

Og flokkens størrelse er ikke usædvanlig. Jo flere, der flyver sammen, jo mere sikkert er det for fuglene, lyder det fra Henrik Dahl, Dansk Ornitologisk Forening, DOF Storstrøm.

- Det er et spørgsmål om sikkerhed, hvor både de voksne og ungerne følges ad. Derudover er der flere øjne til at spotte rovfuglene, og det er nemmere at gemme sig i så stor en flok, siger han.

 
  Foto: Per Rasmussen

Tidligere har de store svaleflokke holdt særligt meget til i Nyord ved Møn, hvor de opholdt sig på mange af telefonledningerne. De er nu taget ned, og svalerne flytter sted fra år til år, oplyser Henrik Dahl. 

Når svalerne  i øjeblikket holder til på Vordingborg Havn på Sydsjælland skyldes det de mange fluer og myg, som svalerne spiser for at fede sig op til det lange træk sydpå.

Kommer fra de nordiske lande

Det gode vejr er en vigtig faktor for svalerne, når de begiver sig ud på træk. Hos vores nordiske naboer begynder fuglene deres træk lidt tidligere end de danske fugle, hvilket skyldes de køligere temperaturer.

- Mange af de fugle, som vi ser nu, kommer i virkeligheden langt væk fra – fra de nordiske lande som Norge og Sverige. De er på vej sydover meget tidligt, hvor vores egne landsvaler ikke er på vej endnu. Mange af dem har stadigvæk store unger, så de forlader os ikke endnu, siger ornitologen.

 Ifølge Henrik Dahl vil vi nok se flere store svaleflokke den kommende tid. 

 
  Foto: Per Rasmussen
Læs også
Svanefamilie stoppede al trafik: Se redningsaktion midt på motortrafikvej
Læs også
Svanefamilie stoppede al trafik: Se redningsaktion midt på motortrafikvej

- Mit gæt er, at når en stor del af svalerne på havnen tager videre, bliver de erstattet af en ny flok, som kommer nordfra. Det foregår lidt i ryk.

Svalerne flyver med en gennemsnitsfart på 70-80 kilometer i timen og flyver i cirka 6-8 timer ad gangen. Ved næste stop er fuglene i Vordingborg sandsynligvis nået til Tyskland, lyder det fra Henrik Dahl. 

 
  Foto: Per Rasmussen

Nyhedsoverblik