Trods politisk aftale er der ingen foreløbig udsigt til regionsklinikker

Den nye aftale om bedre lægedækning ligger op til, at regionsklinikkerne skal være en del af løsningen. Men dem er der lange udsigter til i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med den nye aftale der skal sikre flere læger i yderområderne, er der lagt op til bedre vilkår for de lægeklinikker, der er drevet af regionerne.

Regionsklinikkerne bliver nemlig forlænget, så regionerne må drive dem i seks år frem for fire. Den løsning tror de praktiserende læger dog ikke meget på.

- Vi skal have vendt den her udvikling, og det kan vi kun gøre ved at samarbejde. Løsningen er ikke at lave udbuds- eller regionsklinikker, for det er kun kortsigtede løsninger, og det kan faktisk være med til at modarbejde den langsigtede løsning, fordi det fjerner ressourcer fra læger, der skulle ud og etablere sig i egen praksis, siger Peter Wied, der er praktiserende læge og næstformand i Praktiserende Lægers Organisation (PLO) på Sjælland.

quote Jeg ved godt, jeg ikke kan frelse hele Lolland og Falster, med de lægdækningsproblemer vi har hernede, men jeg besluttede mig for at en indsats her i Nysted

Peter Wied, næstformand i Praktiserende Lægers Organisation (PLO) på Sjælland

Vi kan ikke frelse hele Lolland og Falster

Han har selv taget initiativ til at bekæmpe lægemanglen, for han tror nemlig at samarbejde i høj grad er løsningen.

Den 1. oktober lavede han nemlig en aftale med Guldborgsund Kommune og Region Sjælland, der gjorde, at han kunne overtage en ekstra lægeklinik i Nysted, og det er selvom han i forvejen har en i Nykøbing Falster.

- Jeg ved godt, jeg ikke kan frelse hele Lolland og Falster, med de lægdækningsproblemer vi har hernede, men jeg besluttede mig for at en indsats her i Nysted, siger Peter Wied.

Ikke udsigt til flere regionsklinikker

Hos Region Sjælland foretrækker man også de almen praktiserende læger frem en regionsdrevet lægeklinik eller udbudsklinikker, som fx Nordic Medicare, der er drevet af private aktører. Formanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk (V), kan dog godt se ideen i, hvorfor det nu skal være muligt at drive en regionsklinik i seks år.

- Det er nemmere at rekruttere læger til regions- eller udbudsklinikker, hvis man kan drive dem i en længere periode. Så har lægerne måske lyst til at flytte og bosætte sig i sådan et område. Det er det, det giver mulighed for, siger Jens Stenbæk.

Lars Onsberg Henriksen
Læs også
Region Sjælland arbejder på at løse problemer med lægemangel
Lars Onsberg Henriksen
Læs også
Region Sjælland arbejder på at løse problemer med lægemangel

På trods af det, skal man dog ikke forvente at se regionsklinikker i den nærmeste fremtid. Der eksisterer nemlig ikke en eneste regionsklinik i Region Sjælland.

Det skyldes, at hvis et ydernummer, altså en læges licens, bliver ledig, skal ydernummeret først tilbydes til andre praktiserende læger.

Regionen skal ikke drive klinikker

Hvis ikke der er nogen, der køber ydernummeret, bliver det sendt i udbud til private aktører som for eksempel Nordic Medicare. Det er altså først, hvis ikke der er en privat aktør der overtager ydernummeret, at regionen overtager klinikken. Og at den situation vil, ser det ikke lige ud som om.

Betyder den nye aftale, at Regionen skal til at drive klinikker nu?

- Nej, det tror jeg ikke, det bliver, fordi vi vil konkurrenceudsætte den her opgave for at se, hvem der kan levere til den bedste pris og den bedste kvalitet. Det synes vi, at vi har haft held med indtil videre, og det forventer jeg også, vi fortsætter med, siger Jens Stenbæk.

Flere udbudklinikker

I Region Sjælland er der i øjeblikket én aktør, der har overtaget klinikkerne, når der ikke var en praktiserende læge til at overtage et ydernummer, og det er Nordic Medicare. De har fem klinikker – alle samlet i Vordingborg, på Lolland og Falster. 

Jens Stenbæk
Læs også
Jens Stenbæk: Regeringen slipper billigt fra lægemangel
Jens Stenbæk
Læs også
Jens Stenbæk: Regeringen slipper billigt fra lægemangel

Men den nye aftale kan betyde, at vi måske kommer til at se endnu flere udbudsklinikker, altså klinikker drevet af en privat aktør. I hvert fald hvis vi spørger Nordic Medicare selv.

- Jeg tror, at virkeligheden allerede viser, at der kommer flere og flere udbud, og det rykker tættere og tættere på storbyen. Det er skyldes, at lægerne ønsker at arbejde på en anden måde. De vil gerne være ansat på de attraktive arbejdsvilkår, vi har, siger Niels Riewerts Eriksen, der er sundhedsfaglige direktør og medejer af Nordic Medicare.


Nyhedsoverblik