Trods nabomodstand sendes biogasanlæg i tre ugers idé-høring

Politikerne i Vordingborg Kommune vedtog torsdag aften at sende ideen om et biogasanlæg i høring. Men et anlæg vil møde modstand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Naboerne til et muligt biogasanlæg i Køng Mose får nu tre uger til at overbevise politikerne i Vordingborg Kommune om, at anlægget skal ligge et andet sted. Forslaget om at sende idefasen i høring blev nemlig torsdag aften vedtaget i byrådet.

Det er Danmarks største producent af biogas, Nature Energy, der har søgt tilladelse hos Vordingborg Kommune til at bygge anlægget ved Køng Mose. Og der er et stykke vej endnu, selvom politikerne behandlede emnet på byrådsmødet. 

- Vi må tage borgernes synspunkter i betragtning, - der er tale om et anlæg af en betydelig størrelse, som derfor vil have indvirkning på det omkringliggende miljø, lød det fra Bo Manderup (V), som dog understregede, at Venstre er klar på at sende ideen i høring. 

Fra idé til forslag

Det betyder, at det ikke er den endelige beslutning om at indlemme et biogasanlæg i lokalplanen, der sendes i høring nu. I stedet er det ideen, der over de næste tre uger kan diskuteres i kommunen. 

Enhedslistens Mette Gerdøe og Alternativets Ann Busch er begge bekymrede for det endelige forslag om et biogasanlæg i Køng Mose.

- Jeg synes, oplægget er uigennemsigtigt, og jeg ønsker mig mere bæredygtige energiløsninger, sagde Ann Busch, og Mette Gerdøe udtrykte bekymring for, om anlægget skal brænde foder eller føde af: 

- Jeg er selvfølgelig glad for, at vi igangsætter en proces med høring og så videre, så det vil jeg ikke tage stilling til her. Jeg er dog bekymret i forhold til den tekst, der ligger i sagsfremstillingen, hvor der står, at man vil anvende 'rester fra levnedsmiddelindustrien samt husdyrgødning og øvrige biomasser fra nærområdet'. Hvad er øvrige biomasser? Min skepsis går på, om man vil begynde at brænde afgrøder, som kunne have været brugt til menneske- eller dyreføde. Derfor peger jeg på sol- og vindenergi i stedet for - og med min manglende viden på området er jeg imod anlægget. Men vi kan godt sende ideen i høring - medmindre vi er flere, der er imod anlægget som sådan. 

Per Ole
Læs også
25 meter højt biogasanlæg på vej: Lokale beboere går på barrikaderne
Per Ole
Læs også
25 meter højt biogasanlæg på vej: Lokale beboere går på barrikaderne

Det var de ikke - som sådan. Det blev i hvert fald besluttet at sende ideen i høring de kommende tre uger, hvor der kan arrangeres et borgermøde, og firmaet bag ansøgningen om et biogasanlæg i Køng Mose, Nature Energy, har tilbudt at køre skeptikere ud for at se på lignende anlæg andre steder i landet. 

Bekymring for tung trafik

Hvis idéfasen fører til et egentligt forslag i lokalplanen, skal det i otte ugers høring, og her vil der være flere spørgsmål fra politikerne i byrådet. 

- Selvfølgelig skal vi have et biogasanlæg i Vordingborg Kommune. Det giver god mening at udvinde gas af gylle og andet affald, og arbejdspladserne vil vi jo også gerne have. Og så pynter det også godt på kommunens co2-regnskab. Men vi skal tænke os rigtig godt om mht placeringen, sagde Daniel Irvold (K).

Han hæfter sig ved, at der både skal køres råmaterialer ind til anlægget - og det behandlede materiale skal også køres væk igen. 

- Det genererer en masse ekstra tung trafik fra motorvejen til anlægget. Altså igennem Bårse og Lundby ad skolevej, og det er der selvfølgelig mange, der er bekymrede for oppe i området. 

Idefasen er i høring frem til 12. oktober. 


Nyhedsoverblik