Travlhed hos pindsvineven: Mange pindsvin dør i tørken

Tørken er hård ved de danske pindsvin. Derfor har Ninette Graugaard, der driver et pindsvinehjem, travlt med at redde de dehydrerede dyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er hårdt at være pindsvin i disse dage.

Tørken og sommerens høje temperaturer gør det nemlig svært for pindsvinene at finde vand og få slukket tørsten.

quote Det er det allermest fantastiske, når man får reddet dem og kan sætte dem ud i naturen igen. Det er så hyggeligt at se at den lunter afsted der

Ninette Graugaard, frivillig pindsvinepasser

Og det giver travlhed hos pindsvinevennen Ninette Graugaard, der frivilligt passer syge pindsvin i sit hjem i Trulstup nær Horbelev på Falster.

Lige nu passer hun 15 pindsvin, der er dehydrerede af varmen. Hun får indleveret cirka et pindsvin om dagen, som folk finder rundt omkring, der har brug for hjælp.

- Problemet er, at det ikke har regnet hernede i flere måneder. De (pindsvinene, red.) skal gå utroligt langt for at finde vand. Og nogle gange når de ikke at finde vand, før de er gået kolde. Så de bliver meget dehydrerede og dårlige, og så dør de simpelthen, siger Ninette Graugaard.

Derfor sørger Ninette Graugaard godt for de små pindsvin, så de kan komme på benene igen.

- Jeg giver noget førstehjælp. Så de får selvfølgelig en masse væske og noget opblødt kattemad, siger hun og fortsætter:

- Når den (pindsvinet, red.) kommer ind til mig, så tjekker jeg om den har skader. Så kommer den i en mørk kasse, hvor den bare kan ligge og sove. Og stille og roligt kommer den sig igen.

Se eller gense indslaget om Ninette Graugaard og hendes pindsvinehjem her. 

Ninette Graugaard driver et hjem for syge og svage pindsvin. Hun giver dem mad, vand og medicin, og når de er raske nok, sætter hun dem ud i naturen igen.

Mange lader livet

Ninette Graugaard har ikke specielt meget lyst til at tænke på de pindsvin, der lider en trist skæbne.

Men hun siger, at mellem 80 og 90 procent af de indleverede pindsvin dør lige for tiden. Og det gør ondt på pindsvinevennen, der registrerer de indleverede pindsvin hos foreningen Pindsvinevennerne i Danmark.

- Det er helt vildt mange. Det er virkelig sørgeligt, siger Ninette Graugaard.

Ninette Graugaard har altid været glad for pindsvin og egern, som hun mener, er indbegrebet af dansk natur. Hun har fået fortalt, at disse dyr kan have svært ved at overleve i fremtiden. Derfor gør hun alt for at hjælpe dem.

- Det er det allermest fantastiske, når man får reddet dem og kan sætte dem ud i naturen igen. Det er så hyggeligt at se at den lunter afsted der, siger hun og fortsætter:

- Lige i øjeblikket skal hannerne ud og finde nogle damer, og hunnerne skal bare være drægtige. Det er super hyggeligt.

Gem vand i haven

Hvis man selv støder på et pindsvin, der er dårligt, så anbefaler Ninette Graugaard, at man kontakter vagttelefonen på 30 14 16 65. Den styrer Pindsvinevennerne i Danmark døgnet rundt.

Desuden opfordrer Ninette Graugaard, at man altid har vand stående til havens fugle, insekter og ikke mindst pindsvin. Og så skal man undgå en særlig drik.

- Man må aldrig give dem mælk, for de er laktoseintolerante. Et voksen pindsvin kan godt klare mælk, men ungerne dør af det, siger hun.


Nyhedsoverblik