Travl brandmand: - Jeg kunne godt tænke mig noget regnvejr nu

Rekordmange markbrande har sat brandvæsenet på overarbejde. Indsatsleder sukker efter regn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Igennem den sidste måned har indsatsleder ved Lolland-Falster Brandvæsen, Henrik Christensen, været ude til så mange markbrande, at han slet ikke har talt på det.

- Nogle dage kører vi en, to helt op til fire markbrande på en dag, fortæller han.

quote Der skal ingenting til før en gnist, der flyver fra en brand kan antænde et andet sted 25-30 meter væk

Henrik Christensen, indsatsleder, Lolland-Falster Brandvæsen

Nogle brande er forholdsvis små og andre er lidt større og kan tage flere timer at slukke. Den lange periode med meget høje temperaturer har gjort alt så tørt, at det kan være svært at følge med ilden, når først der er brand i en mark.

- Det, jeg oplever, når jeg kommer ud til en markbrand eller en naturbrand, er, at det er ekstremt tørt. Det kan man se på den måde, det brænder på. Det går lynende stærkt, når det brænder. Der skal ingenting til før en gnist, der flyver fra en brand, kan antænde et andet sted 25-30 meter væk, og så har vi en brandspredning, forklarer han.

Gnisterne hopper

Indsatslederen har oplevet, at en gnist simpelthen er hoppet hen over længere afstande.

- Jeg har set gnister, der har præsteret at hoppe over jernbaneoverskæringer og antænde på den anden side. Nogle er hoppet hen over veje og tændt på den anden side og der er nogle, der har været ekstremt tæt på at brænde en skov af, fortæller han.

I juli har der været over 200 mark- og naturbrande her i regionen. Og særlig Lolland og Falster er hårdt ramt. I en enkelt uge måtte brandvæsnet rykke ud 32 gange, viser en opgørelse fra beredskabsinfo.

Tørken sætter særlige krav til brandfolkene. Henrik Christensen har oplevet at være ude til en brand og tro, at nu var jobbet færdigt, branden slukket, og det var tid til at køre videre.

quote Nogle dage kører vi en, to helt op til fire markbrande på en dag

Henrik Christensen, indsatsleder, Lolland-Falster Brandvæsen

- Man kan blive overrasket over, hvor hurtigt det kan gå. Jeg har oplevet at stå og tænke; så nu har vi den, og så hopper der en gnist 25 meter og antænder et nyt sted. Og så må vi starte forfra.

Henrik Christensen fortæller, at hvis vinden bærer ilden ud over marken, kan den brede sig så hurtigt, at en tankvogn kan køre ved siden af i laveste gear og hælde vand ud over marken i takt med at ilden æder af kornet.

Læs også
Endnu en markbrand: 24 mænd om at slukke flammerne
Læs også
Endnu en markbrand: 24 mænd om at slukke flammerne

Håber på regn

De fleste af brandene opstår, når landmændene er i marken med deres maskiner. Men trods gentagne advarsler om at passe på med at smide for eksempel cigaretskodder ud af vinduet fra en bil, oplever brandfolkene stadig, at det kan være årsag til brand.

Alle brandfolk ved Lolland-Falster Brandvæsen har haft meget at se til den sidste måned. Og for at undgå de mange markbrande, skal der en del vand til. Det er der ikke noget i vejrudsigten, der tyder på, der kommer foreløbig. Men Henrik Christensen håber alligevel.

- Jeg kunne godt tænke mig, det snart blev regnvejr. Og det tror jeg ikke, jeg er den eneste, der kunne, slutter han.

markbrand_soroe3.jpg
Læs også
Antallet af markbrande eksploderer: Over 200 den seneste måned
markbrand_soroe3.jpg
Læs også
Antallet af markbrande eksploderer: Over 200 den seneste måned

Nyhedsoverblik