Buslukninger i Region Sjælland: Transportminister bliver trukket ind i sagen

Landets transportminister blev i dag bedt om at forholde sig til besparelserne på den kollektive trafik i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag fremlagde Region Sjællands trafikudvalg den liste med busruter, som de ønsker at spare på - enten gennem nedlægning, afkortning eller ændring i antallet af daglige afgange.

Ni ruter og én natbusrute i regionen står for skud.

quote Jeg har tiltro til, at regionerne tager opgaven på sig og prioriterer opgaverne

Ole Birk Olesen (LA), Danmarks transportminister

Det sker på baggrund af regionspolitikernes beslutning om at spare knap 23 millioner kroner på kollektiv trafik i regionen. En beslutning, der ifølge regionspolitikerne, er nødvendig på grund af en reform vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti.

De kommende busbesparelser har nu fået folketingsmedlem for Enhedslisten, Eva Flyvholm, der er valgt i Sjællands Storkreds, til at involvere transportministeren i sagen.

Bus
Læs også
Trafikforsker om spareplan for busser: Vil ramme unge og ældre
Bus
Læs også
Trafikforsker om spareplan for busser: Vil ramme unge og ældre

- Jeg synes, det er en skandale, at regeringen og Dansk Folkeparti har lavet en reform, som betyder, at vi kommer til at opleve buslukninger på hele Sjælland, Lolland og Falster, forklarede folketingsmedlemmet.

Regionen står selv med ansvaret

Onsdag eftermiddag stillede hun en række paragraf 20-spørgsmål til transportminister Ole Birk Olesen (LA) i folketingssalen. Her ville hun vide, hvad ministeren synes om, at en række busruter skal nedlægges, fordi regionen skal spare på grund af en reform, som regeringen blandt andet står bag.

Paragraf 20-spørgsmål

§ 20-spørgsmål er spørgsmål til ministre om deres holdning til en aktuel problemstilling. Spørgsmålene stilles skriftligt af det enkelte medlem af Folketinget, og medlemmernes navn skal fremgå.

Der er en svarfrist på seks hverdage. Svaret sendes direkte til spørgeren på mail. Ministeren kan ikke give et foreløbigt svar.

Spørgsmålene kaldes § 20 spørgsmål, fordi de følger af § 20 i Folketingets forretningsorden.

Kilde: Folketinget

Ministeren fik dette spørgsmål:

Synes transportministeren, at det er godt for mobiliteten, at busruter bliver lukket og skåret ned på grund af den erhversfremme-reform, som regeringen og Dansk Folkeparti har lavet?

Transportministeren svarede, at han har forståelse for, at de berørte borgere er utilfredse, men at han ikke mener, at man bør pege fingre ad regeringen og Dansk Folkeparti for at reformere midler til regional udvikling.

Det var Eva Flyvholm fra Enhedslisten, der i dag stillede paragraf 20-spørgsmål til transportministeren.
Det var Eva Flyvholm fra Enhedslisten, der i dag stillede paragraf 20-spørgsmål til transportministeren. Foto: FolketingsTV

I stedet mener transportministeren, at regionen selv bør stå til ansvar for besparelserne på området, da de selv har til opgave at beslutte, hvordan de vil bruge de penge, de får tildelt. Penge, som regionen får til opgaver, der blandt andet omfatter kollektiv trafik, miljø, natur, kultur.

- Jeg har tiltro til, at regionerne tager opgaven på sig og prioriterer opgaverne inden for regional udvikling, hvor der altså fortsat vil være cirka 2,5 milliarder kroner at prioritere ud fra, lød det fra ministeren.

Christiansborg skal på banen

quote Når Christiansborg vælger at fjerne vigtige midler fra den kollektive trafik, så må det også være folketingspolitikernes opgave at bidrage med løsninger

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse

Besparelserne på den kollektive trafik i regionen så i første omgang ud til at omfatte 15 busruter samt Tølløse-banen, men efter flere udvalgsmøder er den endelige liste med spareforslag endt med, at ni busruter og én natbusrute kommer til at indgå i besparelserne.

Som det ser ud nu, er det op til de berørte kommuner at tage stilling til, om de ønsker at overtage busdriften og de omkostninger, der følger med.

Det har fået Slagelse Kommune, der står til at miste en buslinje mellem Korsør og Stigsnæs, til at melde ud, at de også vil bringe Christiansborg-politikerne på banen. 

- Når Christiansborg vælger at fjerne vigtige midler fra den kollektive trafik, så må det også være folketingspolitikernes opgave at bidrage med løsninger, siger borgmester i Slagelse Kommune, John Dyrby Paulsen (S).

19.30_Bus_problem_INDSLAG.transfer.jpg
Læs også
Spareplan for den kollektive trafik på plads: - Vi har landet en acceptabel aftale
19.30_Bus_problem_INDSLAG.transfer.jpg
Læs også
Spareplan for den kollektive trafik på plads: - Vi har landet en acceptabel aftale

Udover Eva Flyvholm og John Dyrby Paulsen har Lennart Damsbo-Andersen (S), der er næstformand i Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer, også meldt ud, at han vil tage problemstillingen op på næste udvalgsmøde.

- Sådan som virkeligheden er, kan vi i Socialdemokratiet jo stå og råbe og have de røde faner ude foran, men det hjælper ikke jo ikke noget, hvis ikke vi er inde ved bordet. Der må jeg jo appellere til Dansk Folkeparti, at de tager sig sammen og får rettet op på det her igen, udtalte Lennart Damsbo-Andersen til TV ØST tirsdag.

DISSE RUTER ER OMFATTET AF BESPARELSERNE

Busrute 120 Høje Tåstrup - Karlslunde – Køge. Betjeningen ophører mellem Karlslunde og Køge. 
 
Busrute 490 Ruds Vedby – Svinninge. Betjeningen reduceres, ingen betjening aften og weekend. 

Busruterne 555/666 Odsherred – Høje Taastrup. Busruterne nedlægges.

Busrute 740 Nykøbing F. – Gedser Færgehavn. Betjeningen reduceres til timesdrift i dagtimer og 2 timesdrift aften og weekend. 

Busrute 760 Vordingborg – Sakskøbing. Betjeningen reduceres til 1 morgentur og 2 eftermiddagsture. 

Busrute 780 (Maribo) - Nakskov – Tårs Færgehavn. Region Sjællands andel (Nakskov - Tårs Færgehavn) af busbetjeningen ophører. 

Busrute 630R Næstved – Faxe Syd - Faxe Ladeplads. Busruten afkortes til Faxe Syd. 

Natbetjening. Natbetjening ophører. 5 natbusruter nedlægges. 

Busrute 460 Korsør – Skælskør - (Stigsnæs Havn). Region Sjællands andel (Korsør - Skælskør) af busbetjeningen ophører.

Nyhedsoverblik