Tillidsmand kritiserer lukning af arresthus: - Det er en dårlig lappeløsning

Lukningen af Maribo Arrest er en regnearksløsning, der ikke tager højde for virkeligheden, mener fængselsbetjentenes områdetillidsmand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg synes det er forfærdelig trist, at man lukker Maribo Arrest.

Sådan lyder det fra de sjællandske fængselsbetjentes områdetillidsmand, Henning Mørck. Fredag er Maribo Arresten låst af for sidste gang.

Tillidsmanden kalder lukningen for en lappeløsning og en ikke særlig god en af slagsen.

- Nu laver man, fordi man mangler betjente på Storstrøm, en rigtig dårlig lappeløsning, siger han.

Man smører personalet tyndt ud

quote Problemet er jo, at man sådan set sætter fanger fra den lokale arrest ind i et supersikret fængsel, og så render der negativt, stærkt styrende fanger rundt på normalafdelinger

Henning Mørck, områdetillidsmand for fængselsbetjentene

Ifølge Kriminalforsorgens områdedirektør, Rasmus Andersen, er forklaringen på lukningen, at man skal bruge fængselsbetjentene et andet sted. For i arresthusene skal der flere fængselsbetjente til at køre stedet, end der skal bruges i det topsikrede Storstrøm Fængsel, som åbnede i 2017.

- De her gode gamle arresthuse som det her har mellem 15 og 25 indsatte, og vi bruger omkring 10-12 mand til at køre sådan et sted, forklarer områdedirektør Rasmus Andersen og uddyber:

- I Storstrøm Fængsel, som er vores nye institution, der kan vi have 54 indsatte til 14 medarbejdere. Så det er sådan et simpelt regnestykke, at vi mangler folk, siger han.

Men det mener tillidsmanden går ud over fængselsbetjentenes arbejdsforhold.

- Det vil sige, at man tager mandskab fra de andre bygninger for at holde Storstrøm Fængsel åben. Det vil sige, at de smører personalet ud, så det bliver tyndere og tyndere, og det bliver sværere og sværere at opretholde det mandskab, der skal til, siger Henning Mørck.

Sandslot uden personale

Han kritiserer løsningen for ikke at være i overensstemmelse med virkeligheden.

- Det her er regnearksløsninger, for de har ikke de betjente, der skal til for at passe de bygninger. Så virker det for mig mere, som om man forsøger at leve op til flerårsaftalen, hvor man har lovet politikerne at åbne Storstrøm, end at man rent fagligt har nogen begrundelse for at flytte de lokale banditter fra Maribo ind på Storstrøm, lyder det fra tillidsmanden.

Maribo Arrest
Læs også
Arresthus lukker efter 150 år - personalet skal bruges andre steder
Maribo Arrest
Læs også
Arresthus lukker efter 150 år - personalet skal bruges andre steder

Ifølge tillidsmanden mangler der 75 fængselsbetjente på Storstrøm Fængsel, og en stor del af det personale, der er til rådighed, er udlånt fra andre steder.

- I min optik er det (Storstrøm Fængsel, red.) et sandslot uden det fornødne personale, siger Henning Mørck.

Bør rekruttere flere lokale

En af problemstillingerne er ifølge tillidsmanden, at det er de forkerte fanger, der optager pladserne i Storstrøm Fængsel.

- Problemet er jo, at man sådan set sætter fanger fra den lokale arrest ind i et supersikret fængsel, og så render der negativt, stærkt styrende fanger rundt på normalafdelinger – blandt andet i Jyderup, som belaster personalet og medfangerne. De burde sidde i Storstrøm Fængsel, siger Henning Mørck.

arrest_nykoebing.jpg
Læs også
Betjente i chok: Flere arresthuse lukker på Sydsjælland og Lolland-Falster
arrest_nykoebing.jpg
Læs også
Betjente i chok: Flere arresthuse lukker på Sydsjælland og Lolland-Falster

Han mener, løsningen ligger i at rekruttere flere fængselsbetjente fra de omkringliggende kommuner.

- Jeg efterspørger, at vi sætter os ned sammen - arbejdsgiver og personaleorganisationer - og finder ud af sammen, hvad der skal til for at få det fornødne antal mennesker - altså 75 mand - til at starte på Storstrøm. Man skal have samme lønforhold som i København. Man må lave et fastholdelsestillæg for at få lokket nogle til. Og så skal man rekruttere lokalt og give løn under uddannelse, siger han.


Nyhedsoverblik