Tilflyttere på offentlige ydelser koster dyrt: Sender regningen til staten

I Lolland Kommune synes de, det er unfair, at de skal betale for tilflyttere på kontanthjælp eller sygedagpenge. Derfor sender de regningen videre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Lolland Kommune har de regnet på det.

Det vil koste kommunekassen mellem 43 og 98 millioner kroner i 2018, hvis de skal betale for en lang række borgere på sociale ydelser, der flytter til kommunen fra især hovedstadskommunerne. Udgiften dækker 217 tilflyttere på overførselsindkomst, skriver DK Økonomi. 

Og det er ikke fair, mener de i byrådet.

quote Hvis vi ikke får den her regning betalt, så bliver vi nødt til at sætte skatten op eller skære i velfærden

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester

- Vi vil meget gerne tage imod dem, der gerne vil bo her. Men det kan ikke være rigtigt, at vi bliver pålagt en udgift, som stammer fra andre kommuner. Den regning bør fællesskabet Danmark betale, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S) til TV ØST.

Derfor har et enigt byråd besluttet at undlade at budgettere med udgiften til tilflytterne på sociale ydelser i 2018 og i stedet sende regningen til Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Læs også
Tilflytning koster Lolland Kommune 26 millioner kroner
Læs også
Tilflytning koster Lolland Kommune 26 millioner kroner

- Hvis vi ikke får den her regning betalt, så bliver vi nødt til at sætte skatten op eller skære i velfærden. Og det kan ikke passe, det skal være sådan, når vi i forvejen er presset på begge dele, siger borgmesteren.

Så skævt, som noget kan være

Det er især den såkaldte refusionsordning, som Holger Schou Rasmussen protesterer imod. Den betyder, at Lolland Kommune får 20 procent i refusion for en tilflytter på sociale ydelser.

- Hvis den borger så koster kommunen 100.000 kroner, så får vi kun 20.000 refunderet. Resten skal vi selv skaffe. Det er så skævt, som noget kan være, siger han.

Vil Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke betale regningen på Lolland, så står kommunen med et betragteligt større underskud end budgetteret med, og i yderste konsekvens kan kommunen ende under statens administration.

quote Jeg synes, det er lige lovlig tidligt at tegne så dystert et billede af kommunens økonomi for 2018

Simon Emil Ammitzbøll (LA), økonomi- og indenrigsminister

Selv om Lolland Kommune har undladet at medtage de mindst 43 millioner til tilflytterne, står kommunen nemlig stadig med et budgetteret underskud på 40 millioner kroner til næste år.

Men økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll (LA), understreger, at der sker til- og fraflytning i alle landets kommuner.

080206au_haand_med_cigaret.jpg
Læs også
Ekspert: Kommunerne er fanget i en ond cirkel
080206au_haand_med_cigaret.jpg
Læs også
Ekspert: Kommunerne er fanget i en ond cirkel

- Det skal en kommune selvfølgelig kunne håndtere inden for gældende regler og rammer, siger han i en skriftlig kommentar til TV ØST og tilføjer:

- Når det så er sagt, så synes jeg også, det er lige lovlig tidligt at tegne så dystert et billede af kommunens økonomi for 2018. De endelige økonomiske rammer vil først være på plads i juni måned.

I løbende dialog

Ministeriet henviser til, at kommunernes økonomi udover gennem refusion og skatter også finansieres gennem tilskud og udligning, som blandt andet tager højde for antallet og sammensætningen af de borgere, der er i hver kommune.

quote Det svarer til, at man slår plat og krone, og den, der taber, skal give drinks, og når man har givet den, så skal man også lige have en lussing

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester

- Og mit ministerium er løbende i dialog med Lolland Kommune om kommunens økonomiske situation. Jeg tager også gerne yderligere drøftelser af, hvordan kommunen kan forbedre sin økonomiske balance, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Men på Lolland mener man altså ikke, at man kan eller skal bære vægten fra de tilflyttede borgere på overførselsindkomst alene.

Læs også
Tilflyttere på offentlige ydelser: Kommunerne går konkurs
Læs også
Tilflyttere på offentlige ydelser: Kommunerne går konkurs

- Det dur ikke, at vi bare får regningen for de her borgere. Det svarer til, at man slår plat og krone, og den, der taber, skal give drinks, og når man har givet den, så skal man også lige have en lussing, slutter Holger Schou Rasmussen.

I 2016 flyttede 569 personer på offentlige ydelser fra Lolland Kommune, men der kom 786 til. De offentlige ydelser dækker kontanthjælp, sygedagpenge og førtidspension.

Lolland_Kommune.jpg
Læs også
Røde tal i Lolland: Vi har ramt bunden nu
Lolland_Kommune.jpg
Læs også
Røde tal i Lolland: Vi har ramt bunden nu

Nyhedsoverblik