Det vi har sammen

Testfamilie er fundet til Det Åndbare Hus: - Det var præcis sådan noget, vi ledte efter

Her er de kommende lejere, Sune Nors Glad og Caroline Nors Glad, foran Det Åndbare Hus. Foto: Egen Vinding og Datter

Det er denne unge familie på tre personer, der fra 1. maj skal bo i det bæredygtige hjem. Foto: Privatfoto

1 af 2

De kommende beboere til det bæredygtige byggeri i Ringsted, Det Åndbare Hus, er blevet fundet. Testfamilien kommer fra Tårnby.

Snart bliver der båret flyttekasser ind i et helt særligt hjem i Ringsted.

En testfamilie til det Det Åndbare Hus er nemlig blevet fundet. Et hus på 110 kvm, som er bygget med omtanke for miljø og bæredygtighed.

Læs også Skal det være jer? Testfamilie søges til bæredygtigt hus

- Det var præcis sådan noget, vi ledte efter, fortæller Sune Nors Glad, som er en ud af husets i alt tre kommende beboere.

Huset er bygget som et testhus for sundt og bæredygtigt byggeri med minimal afgasning af skadelige stoffer og med åndbare vægge og tag.

I to år er huset blevet testet ubeboet med målinger af indeklima, fugt og afgasning af blandt Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet, men nu er det blevet tid til at teste effekten med beboere.

Testfamilien, som nu kan se frem til at flytte ind og mærke effekten af de naturlige byggematerialer på egen krop, består af Sune Nors Glad på 32 år, Caroline Nors Glad på 29 år og deres søn, Rikard, på tre år.

Åbner hjemmet for måleteknikere og pressen

Flere krav blev stillet til den kommende testfamilie – eller bofællesskab, der skulle flytte ind i det bæredygtige hjem. For det første skulle familien være almindelig, når det kom til forbrug, og så skulle den være villige til at åbne døren for måleteknikere og pressefolk. Det var dog ikke noget, der skræmte den lille familie, der fandt artiklen om Det Åndbare Hus gennem TV ØST.

Det er lidt særligt at skulle blive interviewet af journalister. Det er ikke noget, vi er vant til

Sune Nors Glad, kommende beboer i Det Åndbare Hus

- Vi er meget åbne og kan godt lide at vise vores hjem frem og invitere indenfor. Så det tænker vi bliver en sjov oplevelse, men det er lidt særligt at skulle blive interviewet af journalister. Det er ikke noget, vi er vant til, siger Sune Nors Glad.

Kommer tilbage til Vestjælland

Den udvalgte familie bor lige nu i en lejlighed i Tårnby på Amager, hvor huslejeprisen er lidt højere end gennemsnittet i Ringsted. Normalt ligger huslejen for Det Åndbare Hus på 11.000 kroner, men i den et år lange testperiode vil den være på 7.000 kroner. Derfor er parret begejstrede for, hvad de kan få for pengene i det miljøvenlige hus.

Vi vil gerne ud af byen og have lidt frisk luft. Vi bor ret tæt på lufthavnen, og nogle gange er der så meget forurening i luften, at man kan smage det

Sune Nors Glad, kommende beboer i Det Åndbare Hus

- Det er jo ingenting sammenlignet med, hvad folk omkring os betaler for husleje herinde. Det er også en af grundene til, at vi har kigget den vej, når vi har skullet finde et alternativ, siger Sune Nors Glad.

Udover at parret oprindeligt kommer fra henholdsvis Slagelse og Roskilde, hvor familien stadig bor, så er der også en anden vigtig grund til at rykke tilbage til Vestsjælland.

- Vi vil gerne ud af byen og have lidt frisk luft. Vi bor ret tæt på lufthavnen, og nogle gange er der så meget forurening i luften, at man kan smage det. Vi tænker, at det ikke kan være sundt lige meget hvad, og specielt ikke for børn, siger Sune Nors Glad, der påpeger, at den lille familie er blevet særligt opmærksom på bæredygtighed, efter sønnen kom til verden.

Dommerkomité: En familie lige efter gennemsnittet

Det Åndbare Hus er bygget af det lokale firma Egen Vinding & Datter, som ønsker at skabe nye standarder for måden at bygge på. Med projektet håber direktør og projektleder, Lars Jørgensen, på at kunne give et videnskabeligt bevis for, at det er langt bedre for os at bo i huse, der udelukkende er bygget af naturmaterialer som i Det Åndbare Hus.

Læs også Det Åndbare Hus står færdigt i Ringsted

Lars Jørgensen har sammen med Ringsteds borgmester, Henrik Hvidesten (V), og dokumentarfilminstruktør og grøn iværksætter, Phie Ambo, udvalgt familien, som skal teste, hvordan det er at bo i huset.

Ud af i alt ni ansøgninger faldt valget på netop denne familie, fordi de repræsenterede en gennemsnitsfamilie, som er hele formålet med testen.

- Vi gik meget op i at vælge en familie, som Danmark kan identificere sig med. Denne familie passede godt til testen, for vi vil gerne vise, hvilken effekt en gennemsnitlig familie har på huset, og de passede lige ind i det, vi havde forestillet os, siger Lars Jørgensen.

Hvor skal fryseren være?

Selvom adressen snart bliver skiftet ud med Ringsted, så beholder parret, som begge er lærere, deres job i Tårnby. Ligeledes beholder sønnen sin institutionsplads. Den kommende pendletid tager familien dog i stiv arm, når de tænker på, hvad de kommer til at bo i.

- Det er jo sindssygt lækkert indrettet. Det er nogle dejlige rum, siger Sune Nors Glad.

Der er dog også et par udfordringer, der skal tages højde for, erkender han.

- Men man kan sige, der er nogle udfordringer i huset. Som Lars (red. Lars Jørgensen) selv nævnte, så er huset primært lavet som en test, og det er ikke så meget med tanke på beboelse, så der er ikke plads til for eksempel en fryser nogen steder eller opbevaring, siger han og tilføjer:

Vi har meget store forventninger til huset

Sune Nors Glad, kommende beboer i Det Åndbare Hus

- Så vi skal ud i at lave nogle spændende løsninger. Men vi er supergode til at lave nogle alternative måder at løse problemerne på.

Familien flytter ind den 1. maj og i første omgang løber lejekontrakten på et år. Familien ser dog sig selv blive boende i endnu længere tid.

- Vi har meget store forventninger til huset. Vi var meget glade, da vi kom ned og så det, for det har så mange muligheder. Vi er hooked på at blive boende i længere tid. Med mindre noget uventet opstår, så kunne vi sagtens se os selv blive boende i mange år, fortæller familiefaren.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App