Tasja blev seksuelt misbrugt i flere år: Nu vil hun tage kommunen i retten

Tasja Nielsen vil gøre Kalundborg Kommune ansvarlig, fordi der ifølge hende ikke blev grebet ind, da hun blev seksuelt misbrugt som barn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gennem flere år blev Tasja Nielsen fra Fårevejle seksuelt misbrug af et familiemedlem. Misbruget stod på fra hun var cirka to år til hun fyldte otte år.

Men nogen i den daværende Bjergsted Kommune, der senere blev en del af Kalundborg Kommune, burde have grebet ind, mener hun.

- Bjergsted Kommune vidste, at der foregik nogle traumatiske oplevelser i min barndom - både i forhold til de seksuelle overgreb, men også i forhold til miljøet der var i mit hjem, siger den 18-årige Tasja Nielsen i dag til TV ØST.

quote Det er et massivt omsorgssvigt fra kommunens side

Tasja Nielsen

- Det er grotesk. Det er et massivt omsorgssvigt fra kommunens side. De burde bare have grebet ind, det er jo indlysende. De skulle have fjernet mig fra hjemmet og sat mig ud i en plejefamilie. Langt væk fra de omgivelser, tilføjer hun.

Kommunen opfordrede forældrene til at tie stille

Derfor vil Tasja Nielsen nu have Kalundborg Kommune for retten.

Allerede da hun var tre år gammel blev den tidligere Bjergsted Kommune, som hun boede i med sin familie, bekendt med, at noget var galt. Men kommunen gjorde ikke noget for at få Tasja Nielsen væk fra overgrebene. 

Tasja Nielsen
Læs også
Tasja Nielsen fik ikke sin erstatning efter seksuelt misbrug: Lovgivningen skal ændres
Tasja Nielsen
Læs også
Tasja Nielsen fik ikke sin erstatning efter seksuelt misbrug: Lovgivningen skal ændres

Kommunen opfordrede i stedet i et brev forældrene til ikke at tale om det, som kommunen kaldte en ubehagelig hændelse. Det fremgår af et brev fra Bjergsted Kommune til Tasja Nielsens forældre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Brevet fra Bjergsted Kommune til Tasja Nielsens forældre, hvor det fremgår, at kommunen opfordrer forældrene til ikke at tale om hændelsen, der senere viser sig at være seksuelle overgreb over en flereårig periode. 
Brevet fra Bjergsted Kommune til Tasja Nielsens forældre, hvor det fremgår, at kommunen opfordrer forældrene til ikke at tale om hændelsen, der senere viser sig at være seksuelle overgreb over en flereårig periode.  Foto: TV2 ØST

I brevet står der blandt andet:

Undertegnede skriver til jer på baggrund af en henvendelse fra Holbæk Politi, at hvilken fremgår, at jeres 3-årige pige,Tasja, angiveligt har været ude for en ubehagelig oplevelse"

Herefter tilbyder socialrådgiveren i kommunen, familien en samtale, råd og vejledning. Socialrådgiveren skriver desuden, at det er forventeligt, at pigen senere ikke selv kan huske hændelsen.

Til sidst i brevet skriver socialrådgiveren, at det anbefales ikke at tale om hændelsen.

Tilbage står så jeres viden, som set ud i tid, ikke kan anbefales slipper ud.

Tasja Nielsen blev senere anbragt hos et familiemedlem, som lod hende blive passet i overgrebsmandens hjem.

Ikke fokus på hvem de beskytter

Hos interesseorganisationen Børns Vilkår har man fået midler til et satspuljeprojekt til at støtte personer, der som Tasja Nielsen ønsker at anlægge sager mod kommuner for omsorgssvigt.

quote Det er ikke familien, der skal til psykolog. Det er et barn, der skal beskyttes

Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår

Direktør Rasmus Kjeldahl vurderer, efter at have læst brevet fra Bjergsted Kommune, at kommunen tilbød den forkerte hjælp.

- Det er ikke familien, der skal til psykolog. Det er et barn, der skal beskyttes. Det må være der, man sætter ind, siger Rasmus Kjeldahl og fortsætter:

- Det er den helt forkerte måde at reagere på i den her sammenhæng. Det kan godt være efterfølgende, at der kan være brug for psykologsamtaler for at finde ud af, hvordan man skal komme videre, men det kan slet ikke være den primære indsats her.

Han mener desuden, det er svært at tyde i brevet, hvem kommunen ønsker at beskytte i sagen.

Overgreb kan finde sted alle steder

Ifølge Rasmus Kjeldahl er brevet fra daværende Bjergsted Kommune ikke en hensigtsmæssig måde at hjælpe forældrene og ikke mindst barnet på.

- Jeg synes, givet omstændighederne, at det er et besynderligt brev og ikke særlig hjælpsomt, særligt ikke når det ikke blev fulgt op med at man beskyttede pigen og fik hende væk derfra, hvor der var risiko for overgreb, siger han. 

tasja_indsamling.jpg
Læs også
Hun fik ikke sin erstatning efter seksuelt misbrug: Nu vælter pengene ind til Tasja
tasja_indsamling.jpg
Læs også
Hun fik ikke sin erstatning efter seksuelt misbrug: Nu vælter pengene ind til Tasja

Hvis kommunen skulle have reageret korrekt, burde man have skærmet Tasja Nielsen fra, at de seksuelle overgreb fremover kunne finde sted, mener direktøren i Børns Vilkår.

- Overgreb kan jo finde sted alle mulige steder. Hos venner, i sportsklubben, til fester. Vi ser alle mulige eksempler. Det har ikke noget at gøre med, hvor overgrebsmanden bor. Overgrebet begås af en person, og det er den person, som man skal beskytte barnet imod uanset, hvor det bor, siger Rasmus Kjeldahl.

Ansvarlig kommune har ikke sagens akter

Det er Kalundborg Kommune, der efter kommunesammenlægningen i 2007, har ansvaret i sagen om Tasja Nielsen.

quote Da denne sag er mere end 10 år gammel, har vi ikke længere akterne i sagen 

Mette Heidemann, direktør for børne-, skole- og familieområdet i Kalundborg Kommune

Kalundborg Kommune har dog ikke ønsket at medvirke i et interview.

I en mail til TV ØST skriver Mette Heidemann, direktør for børne-, skole- og familieområdet, at hun ikke vil deltage i interviewet, fordi Kalundborg Kommune ikke har sagens akter. 

master_tasja_mod_kommunnen.transfer.jpg
Læs også
- Der er foregået massivt omsorgssvigt
master_tasja_mod_kommunnen.transfer.jpg
Læs også
- Der er foregået massivt omsorgssvigt

- Kommuner er forpligtede til at gemme papirsager i 10 år. Da denne sag er mere end 10 år gammel, har vi ikke længere akterne i sagen fra den tidligere Bjergsted Kommune, skriver Mette Heidemann.

Tasja Nielsens advokat skal nu vurdere hendes sag for at undersøge, om der kan rejses en sag mod Kalundborg Kommune.


Nyhedsoverblik