Tandlæge lod klinikassistent bore i patienters tænder

En tandlæge fra Præstø er havnet på Styrelsen for Patientsikkerheds tilsynsliste, efter at han har ladet sin klinikassistent og sin tandplejer udføre tandlægearbejde

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg spurgte, hvem der var min nye tandlæge, og svaret var, at det var Anne-Marie. Jeg anede ikke at hun var klinikassistent. Hvis jeg havde vidst det, ville jeg aldrig have sagt ja til at hun måtte bore i mine tænder. Der er jo vældig stor forskel på en uddannelse som klinikassistent og uddannelsen til tandlæge. 

Pernille Nymann fra Præstø er vred. Rigtigt vred faktisk. Igennem flere år har hun tillidsfuldt åbnet munden for klinikassistenten hos Tandlægeselskabet ved Præstø Fjord, både når der skulle lægges bedøvelse og når der skulle bores i hendes tænder. Hun troede nemlig, at klinikassistenten var tandlæge. 

- Ja, jeg havde jo bestilt tid hos tandlægen. Så går man jo også ud fra, at det er en tandlæge, man kommer ind hos, og ikke en klinikassistent, siger hun til TV ØST. 

Jeg anede ikke at hun var klinikassistent. Hvis jeg havde vidst det, ville jeg aldrig have sagt ja til at hun måtte bore i mine tænder. 

Kritik af tandlægen
Resultatet er heller ikke godt. Pernille Nymann har store problemer med en tand, som klinikassistenten tre gange indenfor et halvt år har boret i. Da hun ved et tilfælde opdagede, at hun ikke blev behandlet af en tandlæge men i stedet af en klinikassistent, klagede hun til Region Sjælland over Tandlægeselskabet ved Præstø Fjord. 

Efterfølgende har Pernille Nymann været til eftersyn hos en uvildig tandlæge og hendes sag er blevet behandlet hos Regionstandlægenævnet. Resultatet var ikke opmuntrende. 

- Der er ikke foretaget den relevante undersøgelse og diagnostik af tanden, dernæst er der, i flere omgange, udført insufficiente fyldninger, som er eller kan være årsag til at tanden har udviklet betændelse på rodspidsen, hvorfor der er behov for rodbehandling og senere kronebehandling. 

- Nævnet finder på den baggrund at Tandlægeselskabet handler under normen for almindelig anerkendt standard i behandlingen af Pernille Nymann og arbejdet er ikke honorarværdigt. Regionstandlægenævnet finder anledning til at udtale kritik af at tandlægen ikke har overholdt sin forpligtelse til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed under udøvelsen af sin virksomhed. 

Føler sig ført bag lyset
Klinikassistenten har ellers forsøgt at overbevise Regionstandlægenævnet om, at hun har fortalt Pernille Nymann at hun ikke er tandlæge Men eftersom der ikke står i journalen, at Pernille Nymann er blevet informeret om og har givet samtykke til at det er en klinikassistent, der ordner hendes tænder, har Klagenævnet valgt at udtrykke kritik.

Også fordi at det fremgår af Pernille Nymanns journal, at det er tandplejer Sisse Leire, der har bedøvet og ordnet huller på Pernille Nymann, selvom arbejdet er udført af klinikassistenten. 

En anden af tandlægens patienter, Sanne Christoffersen, føler sig også ført bag lyset. Sanne Christoffersen bestilte tid hos tandlægen og kom ind til tandplejer Sisse Leire.

Ifølge Sanne Christoffersen var det Sisse Leire, der på nær i et tilfælde stod for alle hendes behandlinger. Men når man ser i hendes journal, er det tandlæge Bruno Nielsen, der har udført al tandlægearbejdet. 

- Det er direkte forkert. I et tilfælde har Sisse Leire forsøgt at hive en tand ud på mig. Da jeg begyndte at græde, fordi hun ikke kunne få tanden ud og det hele var så grænseoverskridende, kom tandlæge Bruno Nielsen ind og rev den ud. Ellers er det Sisse Leire, der har boret, bedøvet og lagt fyldninger i mine tænder, og jeg er simpelthen så arrig over det, siger Sanne Christoffersen til TV ØST. 

Usundt miljø
TV ØST har henvendt sig til tandlæge Bruno Nielsen for at give ham mulighed for at forklare, hvad det er, der foregår på hans klinik. Lige nuhar han 13 klagesager hos Region Sjælland, de 5 af dem handler om såkaldt “invasivt arbejde” udført af andre end tandlægen selv - det kan være tandfyldninger, at der bliver lagt bedøvelse eller at man får fjernet en tand.

Men tandlægen har efter flere dages betænkningstid valgt ikke at udtale sig til TV ØST. 

Tandlæge Bruno Nielsen må i dag kun arbejde under tilsyn af en anden tandlæge. Ifølge Bruno Nielsen selv skal den tilsynsførende tandlæge være i klinikken i halvdelen af tiden.

Desuden står Bruno Nielsen opført på Styrelsen for Patientsikkerheds tilsynsliste. Her kan man læse, at han har fået en såkaldt “virksomhedsindskrænkelse”. Dels for ikke at have journalført ordentligt, men også for at have overladt tandlægearbejde til sin klinikassistent og sin tandplejer på uforsvarlig vis.

Også tandplejer Sisse Leire har indtil for nylig stået på tilsynslisten. 

Hos Patientforeningen er de rystede over sagen.

- Det er noget, vi aldrig har set før, at man som tandlæge optræder så uforsvarligt. Og at der så endda er to personer fra den samme klinik, der optræder på tilsynslisten viser jo, at der er tale om et virkeligt usundt miljø. Vi kan ikke anbefale nogen at gå til den tandlægeklinik, med mindre man er klar til klagesager og at risikere liv og lemmer, siger Patientforeningens landssekretær, Niels Jørgen Langkilde til TV ØST. 

http://stps.dk/da/ds/tilsynslisten

 


Nyhedsoverblik