Syngende lussing til Venstre i hele regionen: Det dårligste valg i 25 år

Venstre har haft det dårligste valg i mere end 25 år og er gået ned i samtlige kommuner her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En decideret vælgerlussing.

Det er, hvad Venstre må tage imod, efter krydsene blev sat i løbet af valgdagen tirsdag. For det er et meget dårligt valg for Venstre, lyder det fra valgforsker, Roger Buch, fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- På landsplan er det det dårligste valg siden 1989. Det er det dårligste kommunalvalg i mere end 25 år, siger han. 

- Det skyldes ikke kommunalpolitikernes og borgmestrenes præstation - det skulle være mærkeligt, hvis alle præsterede dårligt. Det kommer fra Christiansborg og den tilbagegang, som Venstre har været igennem siden 2013. Her har Venstre mistet seks-syv procent af vælgerne. 

quote Det er det dårligste kommunalvalg i mere end 25 år

Roger Buch, valgforsker

Her i regionen er Venstre gået ned i samtlige kommuner. I 2013 fik Venstre 27,2 procent af stemmerne, mens de tirsdag fik 21,4 procent. 

Det til trods er der ikke særlig stor forskel mellem rød og blå blok efter valget. Rød blok fik 46,6 procent af stemmerne, mens blå blok fik 45,3 procent. 

Hvem gafler hvem?

Hvem, der har gaflet Venstres vælgere, er ikke til at sige endnu. 

- Men der er for eksempel Nye Borgerlige, som har høstet lidt, men uden det har høstet mandater. Mange steder har de fået en halv procent, en procent, to procent af vælgerne, som uden tvivl kommer fra Venstre, men bare ikke har udløst mandater, siger Roger Buch.

For Nye Borgerlige og Alternativet var to jokere i valgspillet.

De nye elever i klassen og derfor var det ekstra interessant at se, hvordan netop de to partier ville klare sig ved valget. 

Men det var ikke ved dette års valg, at de nye elever skulle få lov til at markere sig. Nye Borgerlige fik slet ingen mandater, mens Alternativet fik to i hele regionen - i Vordingborg og i Sorø. Men det er ikke ensbetydende med, at partierne har haft et dårligt valg, lyder det fra valgforskeren. 

- Det er sværere at komme ind i en kommunalbestyrelse end i Folketinget. I kommunerne skal du op på tre, fire, fem procent af stemmerne for at få et mandat og i Folketinget to procent. Så det er sværere, siger Roger Buch. 

- Jeg tror, Alternativet er meget godt tilfreds med deres resultat. 

Syngende lussing i Sorø

Zoomer vi ind på kommunerne, ser det allerværst ud i Sorø. Her er Venstre gået fra 19,2 procent ved sidste valg til 9,8 procent efter valgdagen tirsdag. 

quote Jeg tror, Alternativet er meget godt tilfreds med deres resultat

Roger Buch, valgforsker

Alligevel er blå blok gået frem i Sorø Kommune, men det er takket være Det Konservative Folkeparti, som styrer kommunen med hård hånd. 

Det Konservative Folkeparti er nemlig gået frem ved årets valg fra 20 til 24,6 procent og dermed et mandat mere. Derfor er det nok ikke så overraskende, at Gert Jørgensen (K) fortsætter som borgmester i kommunen.

- De Konservative har holdt skansen ved kommunalvalget. Og det er imponerende flot. For det valg, de havde sidst, var det bedste valg, man nogensinde havde set for et parti, siger Roger Buch. 

- Når man holder det landspolitiske styre op mod det kommunale resultat, så er det simpelthen det bedste valg uden sammenligning - der er ikke nogen, der kommer i nærheden.

Roger Buch forklarer det med, at Det Konservative Folkeparti har nogle såkaldt højborge, hvor de formår at bide sig fast i vælgerne.

- Det er hovedforklaringen på, at de kan lave det her gode valg. 

To kommuner med blåt blod i årerne

I fire kommuner er der skiftet borgmestre. 

Så nu kan man tælle til fem socialdemokratiske kommuner og fire kommuner med Venstre-borgmestre. 

De mest røde kommuner er Lolland og Odsherred. På Lolland har 50,4 procent sat deres kryds ved rød blok, mens 29,8 har stemt på blå blok. 

Samme billede ses i Odsherred, hvor 57,7 procent har sat deres stemme ved rød blok og kun 38,8 ved blå blok. 

Omvendt har Kalundborg og Ringsted mere blåt blod i årerne end de fleste. I Kalundborg har 41,1 procent stemt rødt, mens 57,3 procent har stemt blåt. I Ringsted er tallene 42,3 procent røde, og 57,8 procent blå.

 


Nyhedsoverblik